Hoe snel voel je je beter als je stopt met alcohol? - Deel 2 - Over Invloed Herstelcoaching

Mijn account / training

Hoe snel voel je je beter als je stopt met alcohol? – Deel 2

In het blog van vorige week heb ik verteld over een aantal effecten die in je lichaam gebeuren als je stopt met het drinken van alcohol. In dit blog ga ik in op de emotionele en mentale effect dat stoppen.

Vertelde ik dat de meeste mensen zich na circa 15 tot 30 dagen zich lichamelijk echt stukken beter voelen,  voor de positieve mentale en emotionele effecten is daar veel minder goed een timing aan te koppelen. En dat komt omdat het valt of staat met jouw mindset… 

Wil je eigenlijk het liefst kunnen blijven drinken?

Als je stopt met alcohol omdat jij vindt dat het móet dan doe je dat op basis van wilskracht (lees meer over wilskracht in dit eerdere blog). 

Diep in je hart wil je nog steeds graag kunnen drinken, bijvoorbeeld omdat je denkt dat het bij jouw leven hoort, dat je het verdient of omdat je gelooft dat het je ontspant. Je legt jezelf als het ware een maatregel op: vanaf nu mag het niet meer. 

Ik geef je op een briefje dat je je dan mentaal niet lekker zal voelen: Je ontzegt jezelf iets wat je eigenlijk nog heel belangrijk vindt. Dat geeft je het gevoel dat je iets mist en misschien maakt dat zelfs dat je jezelf klein en zielig voelt. “Waarom kan ik nou als enige niet ‘normaal’ drinken? Poor me…”

Zolang je blijft geloven dat alcohol je positieve dingen oplevert, zal je je emotioneel en mentaal nooit écht goed voelen. Ik ken mensen die na 6-7 jaar niet drinken, nog steeds regelmatig het gevoel hebben dat ze alcohol missen. En begrijp me niet verkeerd, er zijn mensen die in zijn om op basis van wilskracht langere tijd niet te drinken, maar ze blijven dat onderbuikgevoel houden dat ze iets belangrijks opgeven.

Het goede nieuws

Het goede nieuws is dat het ook anders kan. Zo gauw jij zowel bewust áls onderbewust ervan overtuigd bent dat alcohol jou niets oplevert gaat er een andere deur open. 

Als je inziet dat alcohol je niet wérkelijk ontspant, dat een lunch met een vriendin zonder die glazen rosé ook heel gezellig kan zijn en dat het verdoven van je emoties je niet brengt waar je diep in je hart zo naar verlangt, dan ben je vrij. En díe vrijheid voelt echt fantastisch.

Als je alcohol ziet voor wat het werkelijk is: een giftig, gefermenteerde vloeistof in een glas waar je zolang grote waarde aan hebt toegekend en als een verliefde puber achteraan hebt gehobbeld.

  • Vanaf dat moment verliest alcohol al zijn aantrekkingskracht en zijn glans.
  • Vanaf dat moment zal je je opgelucht en zelfs euforisch voelen omdat je vrij bent en niet langer meer iedere keer in diezelfde valkuil hoeft te stappen.
  • Vanaf dat moment voel je je emotioneel en mentaal ‘on top of the world’.

Ik schrijf dat met veel stelligheid en dat durf ik ook. En dat komt omdat ik het zelf echt zo heb ervaren én ik dit heb zien gebeuren bij talloze andere mensen.

En weet je wat zo bijzonder is? Deze sprong in de manier waarop je mentaal voelt kan heel snel gebeuren, omdat het allemaal samenhangt met jouw mindset. Maar in alle eerlijkheid heeft dit proces voor de meeste mensen ook tijd (en werk) nodig vanwege het feit dat onze overtuigingen over alcohol nou eenmaal heel diep geworteld en hardnekkig zijn.

Mijn eigen ervaring

Toen ik voor de laatste keer het besluit had genomen om te stoppen met drinken was dat een ferm en onwrikbaar besluit. 

Ik was na 12 jaar stoppen, starten, stoppen, starten, zó ontzettend klaar met het leven dat ik leidde. Ik wilde deze keer echt een einde maken aan de middelmatigheid, mijn continue gevoelens van schaamte en het eindeloze ronddraaien in hetzelfde cirkeltje. Ik ben ervan overtuigd dat dat ferme besluit  mij enorm heeft geholpen en dat het er vanaf het begin voor zorgde dat deze poging anders voelde dan al die eerdere goedbedoelde pogingen.

Maar mijn échte en volledige vrijheid is gekomen toen ik in aanraking kwam met This Naked Mind. Toen werd ik mij volledig bewust van de vernietigende werking en daarmee ook de zinloosheid van alcohol in mijn leven.

Ik zag en voelde tot in het diepst van mijn wezen dat alcohol me op de langere termijn helemaal niets goeds brengt. En vanaf dat moment bloeide er soort van opgeluchte en blije standvastigheid in mij die mij sindsdien nooit meer heeft verlaten. En man wat geeft dat een hoop positiviteit, iedere dag weer.

Mijn eigen bevrijding is ook de reden geweest om het gedachtengoed en de werkwijze van This Naked Mind naar Nederland te halen, de coachopleiding te volgen en nu anderen te helpen bij het bereiken van hun eigen leven in vrijheid van alcohol.

Ik kan me heel goed voorstellen dat dit voor jou als ongeloofwaardig klinkt, dat je misschien al zoveel hebt geprobeerd dat je het geloof in een ander leven hebt opgegeven. Ik nodig je echt van harte uit om contact op te nemen want ik kon me hier voor mijzelf ook geen voorstelling van maken, echt niet. En wat ik heb bereikt gun ik jou ook zo. Stuur een mail naar nanja@overinvloed.nl en we bespreken jouw mogelijkheden.

Nanja

Nanja

Het is mijn persoonlijke missie om anderen, die net als ik tot voor kort, worstelen met de hoeveelheid alcohol die zij drinken, te informeren, inspireren en motiveren om een leven te leiden in vrijheid van alcohol.

Gratis E-Book

Waarom drink ik altijd meer dan ik me had voorgenomen?

Boordevol inzichten die ik graag had gehad toen ik klaar was met alcohol, maar alcohol nog niet met mij….

Ontvang wekelijkse inspiratie in je inbox

Ik ga vertrouwelijk met je informatie om, je kan je ieder moment ook weer uitschrijven

Over Invloed Herstelcoaching draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders