Hoe overleef ik de feestdagen alcoholvrij? - Over Invloed Herstelcoaching

Mijn account / training

Hoe overleef ik de feestdagen alcoholvrij?

December is een maand gevuld met dagen die we samen doorbrengen en daar hoort vaak (veel) alcohol bij. Als jij tijdens deze feestdagen geen alcohol wilt drinken dan is dat vaak een flinke uitdaging.

In dit blog geef ik je tips hoe je beter beslagen ten ijs komt en ook op deze dagen goed voor jezelf kan zorgen. 

Omarm jouw alcoholvrije leven als dé beste keuze die je ooit hebt gemaakt

Bedenk je weer waarom je eigenlijk aan deze reis bent begonnen. En als je dat nog niet eerder hebt gedaan, schrijf dan op waarom je de keuze hebt gemaakt om niet meer te willen drinken. En schrijf ook op wat het is waar je zo naar verlangt. Hoe ziet voor jou je mooiste leven eruit?

Een van de redenen om niet meer te drinken die hoog op. mijn lijst staat is dat ik nooit meer wil wakker worden met die verscheurende schuldgevoelens, maar met een helder hoofd en een ton aan energie om aan de dag te beginnen. 

Deze lijstjes zijn heel nuttig. Ze maken je heel bewust op het moment dat je ze schrijft maar ook op latere momenten. Lees deze lijstjes regelmatig terug, juist in deze maand waarin je voornemens nog al eens op de proef worden gesteld. 

Plan vooruit 

Van te voren nadenken over je planning en de afspraken die je maakt is ontzettend zinvol. Het voorkomt dat je voor verassingen komt te staan en dat je sterker in je schoenen staat. 

 1. Trek je eigen plan: waar ga je naar toe en voor hoe lang, hoe laat ga je, hoe laat vertrek je
 2. Plan activiteiten waar alcohol geen rol hoeven te spelen. Maak een lange wandeling aan het einde van de middag waardoor je meteen het borrelmoment omzeilt en dat later zelfs kan omzetten in een ‘warme chocolademelk mét slagroom – moment’. Doe spelletjes, sowieso altijd leuk met kinderen, sinds vorig jaar is ‘So you think you can dance’ mijn absolute favoriet. Ongeneneerd dansen zonder me druk te hoeven maken hoe het eruit ziet, want ik doe alleen maar na wat me wordt voorgedaan :-).
 3. Plan leuke dingen om te doen voor ‘the morning after’. Dit maakt dat je gemotiveerd bent om op tijd je bed in te duiken en fris op te staan zoals een ochtendwandeling of bied aan dat jij het kerstontbijt voor je rekening neemt. 

Navigeer door lastige momenten

In de meeste families of groepen van vrienden zijn er mensen die altijd iets bij je uit lijken te lokken. Op een of andere manier gaan zij steeds over jouw grenzen heen waardoor je je ongemakkelijk voelt. Een aantal suggesties hoe je hier mee om kan gaan:

 1. De ongemakkelijke vragen (“Waarom drink je niet?”): De kans is aanwezig dat het andere mensen opvalt dat jij dit jaar geen alcohol drinkt. Zorg dat je voorbereid bent op vragen hierover en hoe jij hierop wilt reageren. Het is helemaal aan jou wat je met anderen wilt delen, maar het is wel raadzaam om een antwoord paraat te hebben zodat je niet overvallen wordt. Wees bijvoorbeeld kort en bondig: “klopt, ik drink niet” of “Doe mij maar een …, want ik ben vandaag BOB” Een antwoord wat naar mijn mening vaak heel effectief is, is: “Ik drink op dit moment geen alcohol omdat ik al even merk dat het me geen goed doet, ik voel me nu dus even lekkerder zonder, dus schenk mij maar een … in”. Een duidelijk (en zelfverzekerd) antwoord kan ook voorkomen dat je erover in een gesprek verwikkeld raakt waar je niet op zit te wachten.
 2. Benader de situatie alsof je een vegetariër bent: Mensen die geen vlees eten die zijn daar over het algemeen duidelijk over (en vaak ook trots op). Over het algemeen leidt hun keuze niet tot ellenlange gesprekken daarover. Ze eten geen vlees en daarmee is de kous meestal af. Wat meespeelt is dat we inmiddels we ‘gewend’ zijn aan mensen die geen vlees eten, maar dat hoeft jou niet te weerhouden om jouw keuze geen alcohol te drinken op een vergelijkbare, positieve manier te benaderen. Mensen hebben vaak bewondering voor zelfverzekerdheid en het is aan ons om ook deze manier van leven ‘normaal’ te laten worden.
 3. Speel de tape vooruit: Oefening baart kunst – dat weten we allemaal. Wat een goede strategie is, is dat je het scenario van de dag in je hoofd al vooruit speelt. Loop het van moment tot moment door en bedenk in welke uitdagende situaties je terecht kan komen en wat jouw reactie daarop dan kan zijn. Bedenk wat je doet als iemand je bijvoorbeeld een glas wijn in je handen duwt zonder dat ze daar naar gevraagd hebben of als je gevraagd wordt om de wijn voor het diner te openen en in te schenken. Zelfs als je je op voorhand heel besluitvaardig voelt, kan het je enorm helpen om de dag in je hoofd te visualiseren.
 4. De noodrem: Het kan natuurlijk gebeuren dat je het zwaar krijgt en dat je gaandeweg de dag steeds meer zin krijgt om een glas wijn in te schenken. Zorg er dan voor dat je jezelf even kan terugtrekken. Ga even naar buiten, help mee met voorbereidingen voor het diner of geef aan dat je last hebt van je hoofd/buik/… . En als het je echt teveel wordt dan is het fijn om de mogelijkheid te hebben om eerder te vertrekken. Dit klinkt lastig, maar jij bent de enige die jouw grenzen kan stellen.

Als jij de gastvrouw (of heer) bent

 1. Leg de lat een keer iets lager: In plaats van 6 gangen zijn 3 ook voldoende, in plaats van alles zelf maken, is het ook prima om een aantal dingen ‘kant en klaar’ te kopen. Of laat een aantal mensen een gerecht maken en meenemen. Leg de focus dit jaar op genieten van de vrije tijd en elkaar, in plaats van stress over het diner. En delegeer taken. Laat anderen kunnen helpen bij het dekken van de tafel, afruimen en opruimen. Laat je perfectie varen, bedenk dat de meeste herinneringen niet zitten in de perfect gedekte tafel met bijpassende servetten, maar in gezelligheid en gevoel van verbinding en saamhorigheid. 
 2. Bewaak je eigen energie: Niets is lastiger dan nee zeggen tegen een glas wijn dan als je zelf geen puf meer hebt. Houd hier op voorhand al rekening mee en probeer dingen voor te bereiden of, zoals al eerder genoemd, uit te besteden. En denk er op de dag zelf aan dat je tijdig even bijtankt op een manier die bij jou past. 
 3. Houd grip op je gedachten: Waar je aandacht op gericht is, is hetgeen waar je energie naar toestroomt. Je hébt zelf invloed op hoe de dag uitpakt. Ga uit van het positieve en stel je voor dat het een fijne en gezellige dag wordt. In plaats van dat je er als een berg tegenop ziet en er op voorhand al geen zin in hebt. Bedenk hoe je je wilt voelen en welke herinneringen je wilt maken. En als je daarvoor openstaat kan je zelfs een intentie voor de dag stellen. Schrijf deze intentie op een papiertje en grijp er een paar keer naar zodat je je er bewust van blijft in de waan van de dag. 
 4. Alcoholvrije alternatieven Zorg ervoor dat je voor jezelf ook iets ‘lekkers’ te drinken hebt, zodat je jezelf niet zielig hoeft te voelen omdat jij de enige bent die aan het water zit. Het is niet leuk als je het gevoel krijgt dat je een buitenstaander bent omdat jij de enige bent die niet drinkt. Niet gek, iedereen verlangt ernaar om zich onderdeel van de groep te voelen. 
 5. Eten en drinken: Drink gedurende de dag wel voldoende water en zorg er ook voor dat je tijdig iets eet. Een laag bloedsuikergehalte kan juist zorgen voor het aanwakkeren van dat verlangen naar een glas wijn en het lastiger wordt om je te houden aan je plan om niet te drinken.
 6. Durf het anders te doen: Zet jezelf dit jaar eens op de eerste plaats. Als je bang bent dat de normale manier van doen je dit jaar teveel zal worden, waardoor je dan toch gaat drinken, dan is het misschien tijd om het anders te doen. Blijf dit jaar een keer thuis of plan een activiteit buiten, in plaats van een groots diner. Sta de nieuwe nuchtere versie van jezelf toe om het (deze keer) anders te doen zodat jij tijdens de feestdagen maar zeker ook daarna werkt aan je zelfvertrouwen en positieve nieuwe levensstijl. 

Je kan dit!

Bedenk dat jij in charge bent. Jij bent degene (en de enige) die andere keuzes voor zichzelf kan maken. Jij kan het besluit nemen dat deze decembermaand anders wordt dan al die voorgaande. En dit vraagt er geheid om dat je dingen doet die buiten je comfort zone liggen. Maar als je op 1 januari wakker wordt durf ik je op een briefje te geven dat je vol trots terugkijkt op een van je mooiste decembermaanden ooit.

Ik wens jullie allemaal hele mooie en vrije feestdagen 

Nanja

Nanja

Het is mijn persoonlijke missie om anderen, die net als ik tot voor kort, worstelen met de hoeveelheid alcohol die zij drinken, te informeren, inspireren en motiveren om een leven te leiden in vrijheid van alcohol.

Gratis E-Book

Waarom drink ik altijd meer dan ik me had voorgenomen?

Boordevol inzichten die ik graag had gehad toen ik klaar was met alcohol, maar alcohol nog niet met mij….

Ontvang wekelijkse inspiratie in je inbox

Ik ga vertrouwelijk met je informatie om, je kan je ieder moment ook weer uitschrijven

Over Invloed Herstelcoaching draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders