Over - Over Invloed Herstelcoaching

Mijn account / training

hoe het was

Ik ontwijk Bas al de hele ochtend, doe alsof ik druk ben en ondertussen voel ik me verschrikkelijk. Fysiek sta ik op standje overleven, ik heb werkelijk de slechtste kater ever. Mentaal voel ik me nog vele malen slechter: ik heb gisteravond wéér veel te veel wijn gedronken, terwijl ik me dezelfde ochtend nog zo had voorgenomen om het nooit, echt nooit meer uit de hand te laten lopen. 

Ik loop doelloos door het huis en heb een gigantische knoop ik mijn buik, ik schaam me zo dat ik niet in staat ben om mijn alcoholgebruik onder controle te krijgen. Ik voel een diepe afkeer voor de persoon die ik ben geworden.

Vanuit het niets staat hij opeens voor m’n neus: ‘Nan, ik wil je iets laten zien’. Ik krijg het koud en warm tegelijk, want ik weet onmiddellijk: dit is niet goed. Ik zoek naar manieren om te kunnen ontkomen, maar hij geeft niet op. Deze keer niet. Hij vraagt me op zachte toon naast hem te komen zitten en te kijken naar wat hij gister gefilmd heeft.

Wat ik te zien krijg is ‘my worst nightmare’: Amper 19.00 en ik ben totaal van de kaart. Ik sta onvast op mijn benen en ben niet in staat om normaal te praten. Ondanks dat ik aan alles in mijzelf al voelde dat ik veel te ver was gegaan, had ik nooit kunnen vermoeden dat het zó erg was geweest. Op het beeld zag ik iemand waarvan ik had gezworen dat ik haar nooit zou worden, maar nu was er geen ontkennen meer aan.

Op dat moment wist ik dat er écht iets moest gebeuren. Dit was geen leven, dit was overleven. En man, wat was ik daar klaar mee. Ik moest een manier zien te vinden om te leren leven zonder de zogenaamde ‘steun’ van alcohol. En ondanks dat ik me strijdvaardig voelde was ik ook doodsbang voor dat wat de toekomst me zou brengen. Zou ik ooit nog kunnen genieten van mijn leven?

Nanja Van Vliet

hoe het nu is

Als ik nu terugdenk aan die zondag dan kan ik alleen maar dankbaarheid voelen voor de moed die Bas op die ochtend getoond heeft om me te dwingen naast hem te komen zitten en dat hij zich niet af liet leiden door mijn weerstand en halfbakken excuses.

Want het bijzondere is dat níets waar ik op die zondagochtend zo bang voor was een reële angst bleek. Helemaal níets. Integendeel zelfs, ik zit zoveel beter in mijn leven en ben gelukkiger dan ooit tevoren.

Mijn leven is niet saaier geworden nu ik niet meer drink. Ik ga nog steeds naar feestjes. Ik ga alleen vaak vroeger naar huis, maar daar ben ik helemaal oké mee, want tegen die tijd komt er toch vaak geen zinnig woord meer uit de mensen die er nog wel zijn. Ik word de volgende ochtend wakker met een helder hoofd, hoef me niet meer af te vragen of ik me ergens voor zou moeten schamen en herinner me álles nog.

Ik word niet gezien als ‘die alcoholist’ of ‘zij met dat alcoholprobleem’. Sinds ik open ben over de strijd die ik heb gestreden met alcohol, ervaar ik alleen maar medeleven, begrip en waardering voor de stappen die ik heb gezet om te komen waar ik nu ben. De oordelen waarvan ik zeker wist dat mensen ze over mij zouden hebben, die bevonden zich uitsluitend in mijn eigen hoofd.

Het gevoel dat ik nooit meer mág drinken heeft plaatsgemaakt voor een diep weten dat ik niet meer wíl drinken. Mijn nieuwe ‘way of life’ is geen triest gevolg van mijn gebrek aan zelfbeheersing, het is een zelfbewuste keuze waar ik volledig achter sta en ontzettend trots op ben. Ik kan mezelf recht in de spiegel aankijken en vind mijzelf tegenwoordig zelfs een leuk mens.

MIJN VERHAAL in beeld

In onderstaand interview vertel ik over wie ik ben, waarom ik alcohol dronk, welke stappen ik heb gezet om mijn vrijheid te herwinnen en waarom ik mij nu volledig focus op het helpen van anderen bij het bereiken van de vrijheid die ik zelf heb gevonden

Het interview duurt een half uur, als je dat te lang vindt om helemaal te kijken help ik je op weg met de timing van de verschillende vragen die Esther aan mij stelt:

Met dank aan Esther van Berk @devisiegraaf

Sobriety is the gift that keeps on giving

Dat is een quote die ik  vaak gebruik . Want feit is dat mijn leven, sinds ik ben gestopt met drinken op alle vlakken vooruit is gegaan. 

Nog een paar cadeaus die ik sinds ik niet meer drink heb mogen uitpakken:

 • Mijn relatie met Bas voelt volstrekt gelijkwaardig; we zijn inmiddels zelfs getrouwd
 • Ik ben 11 kilo afgevallen en ben veel sportiever; ik zit dan ook vele malen lekkerder in mijn fysieke vel
 • Mijn zelfvertrouwen is enorm toegenomen; ik weet tegenwoordig dat ik het waard ben. Ik ben mijn eigen BFF
 • Ik doe nu werk waar ik met mijn hart voor gekozen heb en energie van krijg; voor mij nooit meer een corporate omgeving met apen en rotsen.
 • De wereld ligt open, het is aan mij wat ik ermee doe en er is niets meer wat me klein of tegenhoudt.

What used to be my mess is now my message

De schaamte voor mijn alcoholgebruik heeft mij jarenlang verlamd.

Naar de buitenwereld leidde ik een benijdenswaardig leven: een geweldige man, een heerlijk huis, lieve mensen om me heen en een dijk van een carrière. Maar dat gedoe met die alcohol kreeg ik maar niet onder controle en man, wat schaamde ik me daarvoor.

Ik dacht nee – ik wíst zeker – dat ik de enige was die op zo’n idiote en geobsedeerde manier met alcohol bezig was, waardoor ik er met niemand over durfde te praten.

De schaamte en de eenzaamheid zorgden ervoor dat ik dieper en dieper wegzakte in mijn eigen ellende.

My mess werd massive.

Ik schaam me niet LANGER

Niet voor mijn alcoholgebruik

Niet voor mijn gebrek aan zelfbeheersing of controle

Niet voor de keuze die ik tegenwoordig maak om helemaal geen alcohol te drinken

Ik schaam me gewoon niet meer. 

En dat is vandaag de dag mijn message…

Ik schaam me niet meer sinds ik heb ingezien dat ik ongemerkt ben misleid:

 • Ik heb er nooit voor gekozen om op te groeien in een wereld waar alcohol overal aanwezig is en waar het afwijzen van een glas wijn vaak als ‘raar’ wordt beschouwd.
 • Het is niet mijn schuld dat ik in de valkuil ben gelopen die is gegraven door de maatschappij, waarin we collectief doen alsof alcohol een onmisbaar ingredient is voor een leuk, gezellig en succesvol leven.
 • Ik heb nooit bewust gekozen om zoveel drinken, dat is het zwaar onderschatte effect van het verslavende middel alcohol.
 

Sinds ik dit zie, weet en geloof voel ik me werkelijk bevrijd. 

Het is deze bevrijding die mij van mijn schaamte heeft verlost.

Mijn message is dan ook luid en duidelijk: Als alcohol onbedoeld een hoofdrol in je leven is gaan spelen, is dat niet iets om je voor te schamen. Maar tegelijk hoef je er ook geen genoegen mee te nemen, want er wacht een geweldig leven op je aan de andere kant van alcohol.

 

Wie is nanja nog meer?

 • Een enorme haakfanaat; mijn manier om te ontladen en uit mijn hoofd te stappen. Kussens en dekens in een mozaiek patroon zijn op dit moment favoriet.
 • Een pure introvert; de erkenning daarvan voelde als een enorme opluchting. Ik weet nu dat ik tijd en ruimte voor mijzelf nodig heb om mijn batterij op te laden. Die ‘me-time’ betekent niet dat ik saai ben, maar is juist helemaal oké
 • Ik hecht veel waarde aan goed en gezond eten en daarom meestal vers kook. Op het moment ben ik gek mango’s en kokosyoghurt, maar heb ook een guilty pleasure: winegums (en dat is geen geintje… )
 • Mijn (onze) kinderwens is onvervuld gebleven. Dat is lange tijd zwaar en verdrietig geweest, nu voelen we ons rijk in de rol van voogd en met onze schatten van katten.
 • Bas is ruim 5 jaar jonger dan ik ben en daar maak ik  me tegenwoordig niet meer druk om. Vroeger zat ik direct op de kast als hij daar een geintje over maakte, tegenwoordig geef ik zelf maar vaak de voorzet, hebben we dat vast gehad.
 • Toen ik 1 jaar alcoholvrij was heeft Bas me ten huwelijk gevraagd. Ik had nooit verwacht wat deze stap voor mij zou kunnen betekenen: ik heb geleerd dat ik kan en mag leunen zonder dat dit betekent dat ik mijn onafhankelijkheid verlies.
 • De ochtend is mijn absoluut favoriete moment van de dag (nu wel :-)). Ik sta altijd vroeg op en heb nooit last van een ochtendhumeur.
 • Ik heb een zwak voor witte bloezen en ben gek op sieraden.
 • Ik geniet van het werken in mijn tuin en helemaal los ga op tulpen en dahlia’s
 • Ik ben dol op lezen, fictie en non fictie en meestal verschillende boeken tegelijk. 

Als je na het lezen van mijn verhaal de behoefte voelt om met mij in contact te komen dan kan dat. Neem dan contact op via onderstaande knop of mail me op nanja@over-invloed.nl. 

Integriteitscode

Bij Over Invloed Herstelcoaching staat welzijn en persoonlijke groei voorop. Belangrijke kernwaarden zijn eerlijkheid, respect, vrij van oordeel en positiviteit.

Ik ben in 2020 tot het besluit gekomen dat alcohol mij niets oplevert en sindsdien drink ik geen alcohol. Ik heb een lange weg afgelegd om op dit punt te komen maar leef nu vanuit de volle overtuiging dat mijn leven veel beter is zonder. Een alcoholvrij leven biedt mij een leven met (keuze)vrijheid en mogelijkheden om mezelf op allerlei vlakken verder te ontwikkelen. Ik wil niet meer drinken en dat is een wereld van verschil ten opzichte van ik mag niet meer drinken.

Ik respecteer de individuele keuzes van de mensen met wie ik werk als het aankomt op hun eigen alcoholgebruik. Ik kies zelf voor een leven zonder alcohol, maar dat is niet iets dat ik opleg aan clienten of als voorwaarde stel om samen te werken. Het staat eenieder vrij om te beslissen welke keuze zij maken ten aanzien van alcohol.

Ontvang wekelijkse inspiratie in je inbox

Ik ga vertrouwelijk met je informatie om, je kan je ieder moment ook weer uitschrijven

Over Invloed Herstelcoaching draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders