Hoe snel voel je je beter als je stopt met alcohol? - deel 1 - Over Invloed Herstelcoaching

Mijn account / training

Hoe snel voel je je beter als je stopt met alcohol? – deel 1

Ongeduld zit in de aard van mensen ingebakken. Het is dus ook heel menselijk om onmiddellijk het resultaat te willen zien van iets wat we doen.  Als we iets willen, dan willen we het ook nú.

Deze eigenschap is niet persé handig als we willen stoppen met drinken, want niet iedereen ervaart vanaf het begin de positieve effecten van het stoppen in hun volle omvang. Dat kan wel eens ontmoedigen en ervoor zorgen dat je al na een paar dagen besluit de handdoek in de ring te gooien. 

Laat me beginnen met zeggen dat het stoppen met het drinken van alcohol heel veel positieve effecten kent, maar een klein beetje vertrouwen in een goede uitkomst kan wel eens nodig zijn, vooral in die eerste maand(en).

Als we stoppen met drinken dan heeft dat verschillende effecten, die voor het gemak in te delen zijn in fysieke effecten en emotionele/mentale effecten. In dit deel van het tweedelige blog ga ik in op de fysieke deel, in het volgende blog ga ik dieper in op de emotionele/mentale aspecten.

Het fysieke effect van stoppen met drinken

Fysiek kan je je al behoorlijk snel een stuk beter voelen als je stopt met het drinken van alcohol: de substantie is na zo’n 24 tot 72 uur uit je lijf verdwenen. De  brede marge wordt veroorzaakt door verschillende factoren en de specifieke situatie. Hoe gaat jouw lichaam om met de alcohol? Hoe tolerant is jouw lichaam al voor de stof? Hoe lang drink je al en hoeveel drink je? In welke mate worden jouw hersenen getriggerd door bepaalde omstandigheden?

De afwezigheid van de stof alcohol in je lichaam is maar een deel van het verhaal. Naast de fysieke afwezigheid van alcohol in ons systeem hebben onze hersenen ook tijd nodig om weer in balans te komen.

Als we onze hersenen jaar in, jaar uit hebben laten wennen aan de “komst” van alcohol dan gaan ze na verloop van tijd als vanzelfsprekend op rekenen en vervolgens zelfs op anticiperen. Onze hersenen produceren dan al vóór we daadwerkelijk drinken stoffen die nodig zijn om de alcohol te pareren, zoals de stresshormonen adrenaline en cortisol.

Onze hersenen reageren dan als het ware al op de prikkel of de omstandigheid in plaats van puur en alleen op de aanwezigheid van alcohol. Als je in deze situatie stopt met het drinken van alcohol, dan gaat daar even wat tijd overheen voordat je hersenen zich hebben aangepast aan die nieuwe situatie. In die tussentijd kan dat een heel onaangenaam gevoel geven. De stresshormonen hebben dan geen functie (ze hoeven geen tegenwicht te bieden aan de alcohol want die is er niet) maar razen wel door ons lichaam.

Dit hervinden van de balans kan ook zeker zijn effect hebben op je slaap.  Al eerder schreef ik over het verstorende effect van alcohol op onze slaap (lees dat blog hier). In die eerste periode nadat je gestopt bent met drinken kan het heel goed zijn dat je nog niet beter slaapt. Ook dit heeft zijn tijd nodig om te wennen aan de nieuwe situatie. 

In de periode dat je nog niet de positieve effecten ervaart is het dus goed om te weten dat hier goede verklaringen voor zijn. De kennis over de oorzaak en de wetenschap dat het binnen afzienbare tijd beter wordt zal je hopelijk helpen om door te zetten. Want ook jij zal je beter, gezonder en fitter gaan voelen, dat garandeer ik je. 

Mijn eigen ervaring

De periode waarop je je fysiek gemiddeld genomen beter gaat voelen als je stopt met alcohol is tussen de 15 en 30 dagen. Het gekke is dat ik mijzelf deze periode van herbalanceren niet zo goed voor de geest kan halen. Ik heb er op de een op andere manier niet echt een herinnering aan, terwijl ik zeker weet dat ook ik opnieuw die balans heb moeten vinden, gegeven de mate waarin mijn hersenen gewend waren aan de toevoer van wijn.

De verklaring die ik voor mijn eigen gebrek aan ervaring met het vinden van die balans zou kunnen geven is dat toen bij mij de laatste keer echt definitief de knop omging, ik zo overtuigd en vastbesloten was me niet van mijn pad te laten afleiden dat ik het effect op dat moment niet als zodanig heb ervaren of opgepikt.

Wat ik wel met zekerheid kan zeggen is, dat veel eerdere stoppogingen van mij juist zijn gestrand in deze eerste 15 – 30 dagen. De gevoelens van ongemak en onrust werden op die momenten zodanig, dat ik de weg van de minste weerstand koos en ze besloot weg te drinken. Ik had op dat moment ook niet de kennis in huis waar deze gevoelens vandaan kwamen en had ook geen idee dat ze binnen afzienbare tijd zouden verdwijnen en dat ik me vanaf dat moment zoveel beter zou gaan voelen.

Deel 2 – het emotionele en mentale effect

In het blog van volgende week vertel ik meer over het emotionele en mentale effect van het stoppen met het drinken van alcohol. Wat ik daar al over kan zeggen is dat daar eigenlijk in het geheel geen tijd aan te koppelen is. Het behalen van de emotionele en mentale positieve effecten van het stoppen met het drinken van alcohol valt of staat met jouw mindset en dat kan in een split-second gebeuren of je kan de rest van je leven blijven worstelen…

 

 

Nanja

Nanja

Het is mijn persoonlijke missie om anderen, die net als ik tot voor kort, worstelen met de hoeveelheid alcohol die zij drinken, te informeren, inspireren en motiveren om een leven te leiden in vrijheid van alcohol.

Gratis E-Book

Waarom drink ik altijd meer dan ik me had voorgenomen?

Boordevol inzichten die ik graag had gehad toen ik klaar was met alcohol, maar alcohol nog niet met mij….

Ontvang wekelijkse inspiratie in je inbox

Ik ga vertrouwelijk met je informatie om, je kan je ieder moment ook weer uitschrijven

Over Invloed Herstelcoaching draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders