Waarom 'drinken met mate' zo moeilijk is -

Mijn account / training

Waarom ‘drinken met mate’ zo moeilijk is

Geniet maar drink met mate…  Hoe dan?

Ik heb talloze pogingen gedaan om de hoeveelheid die ik dronk te matigen. Ik maakte allerlei afspraken met mijzelf zoals; ‘ik drink alleen in het weekend’; ‘ik drink alleen in gezelschap van anderen, nooit meer alleen’ of ‘ik drink maximaal 2 glazen wijn op een avond’. Toen begreep ik niet waarom het me nooit lukte om deze afspraken langere tijd vol te houden.

Als ik dan weer een belofte aan mijzelf had gebroken leidde dat altijd tot weer meer frustratie, boosheid en verwijten aan mijzelf. En deze negatieve gevoelens zorgden er alleen maar voor dat ik nog makkelijker zwichtte voor een glas wijn.

Het is eigenlijk heel logisch dat het me niet lukte

Ik weet nu dat er logische en wetenschappelijk onderbouwde verklaringen zijn waarom gematigd drinken zo ontzettend moeilijk is.

Ik neem je er graag in mee:

  1. We bouwen tolerantie op voor alcohol

Als we alcohol drinken bouwen we daar een tolerantie voor op. Alcohol is een giftige en lichaamsvreemde stof die ons lichaam zo snel mogelijk weer kwijt wil. Ons lichaam leert steeds beter om te gaan met het neutraliseren van de stof. En het gevolg hiervan is dat we na verloop van tijd meer alcohol nodig hebben om hetzelfde gevoel te bereiken.

Als je de hoeveelheid alcohol die je drinkt wil matigen zit deze tolerantie je in de weg, want de beperking die je jezelf hebt opgelegd geeft niet meer dat gevoel waar je naar op zoek bent als je begint met drinken.

  1. Het verstand van ons verstand – de prefrontale cortex – houdt ermee op

In de prefrontale cortex nemen we verstandige en weloverwogen beslissingen. Zelfs een enkel glas alcohol heeft al impact op de werking van dit deel van de hersenen.

Gevolg hiervan is dat het verstandige en oprechte voornemen waar je de avond mee begon al heel snel minder aantrekkelijk, belangrijk en relevant wordt. We denken gewoon niet langer meer met dat deel van onze hersenen.

  1. Wilskracht is een energiebron die uitgeput raakt

Wilskracht is goed te vergelijken met de batterij van je telefoon. Als deze batterij leeg is, doet je telefoon niets meer. Het is dan eerst nodig om de batterij op te laden. Net als die batterij is wilskracht geen oneindige bron maar raakt deze gedurende de dag opgebruikt.

In het geval van wilskracht is het zo dat iedere beslissing die je neemt en alles wat je doet op een dag, iets vraagt van de energie uit de batterij. De file op weg naar je werk, de eindeloos durende vergaderingen terwijl de rest van je werk zich blijft opstapelen, de vervelende discussie met een collega of je partner, de rij bij de kassa van de supermarkt onderweg naar huis – wat je ook doet op een dag – voor alles put je energie uit de reserve van die batterij.

Niet heel gek dat die batterij leeg is aan het einde van de dag. Een lege ‘wilskrachtbatterij’ zorgt er vervolgens voor dat het een stuk lastiger is om je te houden aan je voornemens van alleen in het weekend 2 glazen wijn drinken (of welke regel je jezelf op dat moment ook had opgelegd).

  1. We willen ontsnappen aan de ontwenning 

Alcohol stimuleert het genotscentrum in onze hersenen op een kunstmatige manier en bij het verlaten van ons lichaam zorgt het voor allerlei ongemakkelijke en oncomfortabele gevoelens, waardoor het verlangen naar meer alcohol juist wordt aangewakkerd. Als we door blijven drinken, zoals we deden voor we het besluit namen om te matigen, ervaren we dit proces niet bewust. Door de continue toevoer van alcohol, blijft het alcoholgehalte in ons bloed op een bepaald niveau. Als we willen matigen, door bijvoorbeeld te stoppen met drinken na 2 glazen wijn, dan daalt het alcoholgehalte in ons bloed en worden we er vol mee geconfronteerd.

  1. We geloven dat alcohol belangrijk is voor ons voortbestaan

Door de afgifte van dopamine leren onze hersenen dat alcohol belangrijk is voor ons voortbestaan. In het begin is de mate waarin we genieten van alcohol gelijk aan de mate waarin we ernaar verlangen, maar na verloop van tijd gaat het genieten en verlangen uit de pas lopen. Je verlangt er nog steeds naar maar geniet er niet meer (zo) van als daarvoor. En dit is een ellendig gevoel waar je in alle hevigheid mee geconfronteerd wordt als je minder wilt drinken.

  1. Alcohol droogt uit waardoor je dorst krijgt

Alcohol heeft een vocht afdrijvend effect – iedereen weet dat je vaker moet plassen als je alcohol drinkt – wat ervoor zorgt dat je uitdroogt door het drinken van alcohol. Het gevoel van dorst is vervolgens het signaal dat je lichaam je geeft dat het vocht nodig heeft. Omdat je je er niet van bewust bent dat alcohol de dorst juist verergerd (en er min of meer zelfs de oorzaak voor is) pak je vaak weer een glas alcohol om de dorst die je voelt te lessen.

Een oneindige hoeveelheid beslissingen

Snap je nou waarom drinken ‘met mate’ zo lastig is? En ik wil hiermee niet zeggen dat het onmogelijk is, dat is echt voor iedereen persoonlijk. En daar mag iedereen voor zichzelf het antwoord op vinden.

Maar wat matig drinken wel doet is dat alcohol altijd veel mentale ruimte blijft innemen. Gematigd drinken vraagt continu om beslissingen: wat drink ik wel en wat niet, hoeveel drink ik, wanneer drink ik wel en wanneer niet.

 Voor mij is uiteindelijk het ene echt definitieve besluit om niet meer te drinken, heel veel makkelijker gebleken. Het is gewoon geen onderwerp van discussie meer in mijn hoofd en dat geeft een hele hoop rust.

Verlang jij ook naar die rust maar weet je niet hoe je die kan vinden? Laat mij je vertellen wat ik heb gedaan en hoe ik jou daar ook bij kan helpen. Stuur mij een berichtje op nanja@over-invloed.nl of plan direct een vrijblijvend gesprek in via de agendalink

In mijn White Paper vertel ik je nog meer dingen die ik graag had geweten toen ik wilde stoppen met alcohol (zie de link hieronder).

 

Neem contact op als jij er klaar voor bent

Het is heel begrijpelijk als je grote twijfels hebt over wat je nu moet doen. Ik help je graag om je gedachten te ordenen en inzicht te geven in de opties die je hebt. Zonder druk een besluit te hoeven nemen. Neem gerust contact op en laten we eens praten.

Bel of app

06 4675 3072

E-mail

coach@over-invloed.nl

Zoom

Boek een gesprek

Nanja

Nanja

Het is mijn persoonlijke missie om anderen, die net als ik tot voor kort, worstelen met de hoeveelheid alcohol die zij drinken, te informeren, inspireren en motiveren om een leven te leiden in vrijheid van alcohol.

Gratis E-Book

Waarom drink ik altijd meer dan ik me had voorgenomen?

Boordevol inzichten die ik graag had gehad toen ik klaar was met alcohol, maar alcohol nog niet met mij….

Ontvang wekelijkse inspiratie in je inbox

Ik ga vertrouwelijk met je informatie om, je kan je ieder moment ook weer uitschrijven

Over Invloed Herstelcoaching draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders