Het beste wat mij ooit is overkomen

Ik liet alcohol jarenlang zijn gang gaan

Toen ik klein was had ik ook al een gebrek aan zelfvertrouwen. Ook toen zocht ik al naar de goedkeuring van anderen en was er niet veel voor nodig om me afgewezen te voelen. En dit tekort aan zelfvertrouwen en eigenwaarde heeft zeker bijgedragen aan mijn relatie met alcohol. Alcohol ontspande en zorgde ervoor dat ik me minder zorgde maakte over wat anderen van mij vonden. Ik dacht in alcohol een oplossing te hebben gevonden voor die ongemakkelijke gevoelens. 

Maar door alcohol jarenlang zijn gang te laten gaan, was mijn zelfvertrouwen een paar jaar geleden juist lager dan ooit. Hoe kon dat ook anders? Jarenlang brak ik steevast oprechte beloftes die ik aan mijzelf maakte. Ik zou minder drinken, stoppen met drinken, gezonder gaan leven. De lijst van gebroken beloftes is eindeloos. Niet gek dat ik geen enkel vertrouwen meer had in mijzelf. En ik nam daar jarenlang genoegen mee, omdat ik ergens nog steeds geloofde dat alcohol mij hielp.

Jarenlang negeerde ik mijn echte behoeften en heb ik keuzes gemaakt omdat ik dacht dat ik daardoor de waardering van anderen zou krijgen. Ik zat vast in mijn eigen web en ik durfde aan niemand te vertellen hoe slecht het met mij ging uit angst voor hun oordeel en afwijzing.

Toen gebeurde het beste wat me ooit is overkomen…

Op een dag besloot ik dat het genoeg was. Dat ik niet langer op deze manier wilde leven. En wat daarvoor nodig was, was dat ik eerlijk durfde te zijn over het effect dat alcohol op mijn leven had. Dat het mij niets opleverde maar alleen maar heel veel kostte. En diep in mij trof ik een vonkje waardoor ik durfde te hopen dat er een andere manier was.

De eerste en belangrijkste stap die ik heb gezet is dat ik hulp ben gaan vragen. Ik durfde eindelijk te erkennen dat ik het niet in mijn eentje kon. Al die mislukte pogingen hadden mij dat wel duidelijk gemaakt. Ik ben hulp gaan vragen aan andere mensen die hetzelfde hadden meegemaakt als ik. Zij waren voor mij het levende bewijs dat een andere manier van leven wél mogelijk was.

Ik durfde weer te dromen

Door te luisteren en gesprekken te voeren lukte het me om niet te drinken, 30, 60, 90 dagen. En langzaam groeide mijn vertrouwen. Ik kreeg inzicht in de redenen waarom ik dronk en gaandeweg verloor ik zelfs het verlangen om alcohol te drinken. Iets wat ik daarvoor nooit voor mogelijk zou hebben gehouden.

En wat ook zo mooi was is dat ik weer durfde te dromen. Terwijl de grip die alcohol op mij had minder werd, groeide mijn zelfvertrouwen ook op andere vlakken in mijn leven. Stap voor stap ontdekte ik wie ik werkelijk ben en wat mijn leven werkelijk betekenis geeft. En vandaag de dag is mijn leven compleet veranderd. Ik heb mijn succesvolle baan in opgezegd, heb een opleiding gevolgd in Amerika, ben inmiddels gecertificeerd coach en ben mijn eigen bedrijf begonnen.

Ik werk nu iedere dag met mensen die ook verlangen naar een ander leven maar zelf nog niet weten hoe ze dat kunnen bereiken. Dat ik een bijdrage mag leveren aan deze transformaties bij anderen vervult mij met een groot gevoel van dankbaarheid.

Mensen die in mij geloofden toen ik dat nog niet kon

Omdat ik die belangrijke eerste stap van vragen om hulp heb te durven zetten hebben mijn gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen de kans gekregen om te groeien. Langzaam, dag voor dag en stap voor stap. Ik heb hulp gevraagd aan mensen die in mij geloofden toen ik dat zelf nog niet kon.

Door de gesprekken heb ik inzicht gekregen in mijn innerlijke wereld en heb ik kennis gemaakt met mijn kritische stem die daar al jaren zijn ongestoord zijn gang kon gaan. Deze stem vertelde mij dat ‘het mij toch nooit zou lukken’ omdat ik daar ‘te [VUL IN] – stom, dom, besluiteloos, ongedisciplineerd, onwaardig, … voor was’. Deze stem vertelde mij steeds weer dat ik als persoon tekort schoot – dat ik als persoon niet genoeg was.

En ik had iemand anders nodig om mij te laten beseffen dat die stem geen onderdeel van mij hoefde te zijn. Dat het mogelijk is om de macht van deze stem in te bannen en te geloven dat wat die stem mij vertelde niet de waarheid was. En dat die stem het niet persé slecht met mij voor had. Dat hij mij wilde beschermen tegen teleurstelling en afwijzing, maar dat het tegelijkertijd zo was dat deze stem mij volledig vastzette en er op deze manier voor zorgde dat ik nooit zou bereiken wat ik het allerliefste wilde bereiken.

Vandaag help ik jou om je te herinneren

 

Dat jij het waard bent.

Want je verdient het wel om jezelf te zijn. En jij mag jouw leven leven zoals jij dat wilt.

Dat jij genoeg bent zoals je bent

Je bent goed zoals je bent – er hoeft niets af of niets bij. Jouw waarde wordt niet bepaald door wat anderen van je denken of zeggen. En het is niet nodig om jezelf of je dromen te onderdrukken.

Gun jezelf een ander leven. Ik garandeer je dat je daar geen spijt van krijgt. Als jij klaar bent om de volgende stap te zetten, stuur me dan een berichtje op nanja@over-invloed.nl.

 

Nanja

Nanja

Het is mijn persoonlijke missie om anderen, die net als ik tot voor kort, worstelen met de hoeveelheid alcohol die zij drinken, te informeren, inspireren en motiveren om een leven te leiden in vrijheid van alcohol.

Freebie

Download mijn gratis white paper

Waarom kan ik niet drinken zoals
anderen dat lijken te kunnen?

Boordevol inzichten die ik graag had gehad toen ik klaar was met alcohol, maar alcohol nog niet met mij….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Over Invloed Herstelcoaching draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches