Mijn account / training

Een leven zonder alcohol: tips voor een leuk en gezellig leven

Feestjes zonder alcohol – ik bleef liever thuis.

Ik heb talloze pogingen gedaan om te stoppen met alcohol. Deze belofte deed ik keer op keer aan mijzelf, maar ook aan mijn vriend (nu man) Bas. Als we in die tijd naar een feestje gingen dan voelde ik me verplicht me aan die belofte te houden. Want een belofte aan mezelf kon ik nog wel breken maar om dat naar hem te doen, dat was een stuk lastiger. Dat paste niet bij mijn persoonlijkheid van het ‘altijd goed’ moeten doen. 

Ik herinner me verschillende feestjes waar ik met grote tegenzin naar toe ging. Iedereen om mij heen “mocht” drinken. Ik niet en dat voelde oneerlijk en wekte een hoop zelfmedelijden in mij op. Ik kon me werkelijk niet voorstellen hoe een feestje gezellig kon zijn zonder het effect van wijn. Als ik toen de keuze had gehad was ik net zo lief thuisgebleven. Wat was het nut als ik toch niet kon drinken? Terugkijkend realiseer ik me dat ik alcohol ongekend veel macht gaf en op een bijzonder voetstuk plaatste.

Ben jij ook bang dat een leven zonder alcohol saai en ongezellig is? En houdt dat je tegen in het zetten van stappen in je wens om je relatie met alcohol te veranderen? In dit artikel geef ik je tips en tricks voor een gelukkig en gezond leven zonder alcohol.

Laat de fixatie op alcohol los

Omdat ik op voorhand al verwachtte dat het feestje zonder alcohol niet gezellig zou zijn, werd dat natuurlijk ook werkelijkheid – als een self fulfilling prophecy. Ik voelde me onzeker, ongemakkelijk en mijn humeur daalde vaak tot onder het nulpunt. 

Wat dus interessant is aan deze ervaringen is, dat het leuk en gezellig werd vanaf het moment dat ik mijn fixatie losliet. Het was de overtuiging – dat het toch wel niet gezellig zou worden – die ervoor zorgde dat het niet gezellig werd. 

Momenten dat ik in staat was te ontspannen bleek de avond vaak toch heel gezellig te worden, ik raakte aan de praat met mensen en vergat dat ik eigenlijk zielig en humeurig was, waardoor de avond toch een gezellige wending kreeg.

Het is dus vooral de fixatie op alcohol is die ervoor zorgt dat je denkt dat een leven zonder alcohol oninteressant en saai is. Probeer het zelf eens uit. Laat jouw fixatie ook eens los en word nieuwsgierig wat een leven zonder alcohol te bieden heeft. Ik verwacht dat je verrast zal zijn!

Mijn eerste ervaring met een feestje zonder alcohol

Het eerste feestje waar ik na dat inzicht naar toe ging was de 40-jarige verjaardag van een goede vriendin. Samen met ongeveer 10 andere vriendinnen (die ik lang niet allemaal goed kende) verrasten we haar in een restaurant. Ik vond het spannend, maar ik heb echt een geweldige avond gehad.

Terwijl ik me op de avond voorbereidde nam ik een bewust besluit dat ik niet zou drinken die avond en dat ik de avond zou beschouwen als een experiment. Ik ging er open en zonder verwachtingen in.

En heel grappig, ik merkte al snel dat geen van de dames zich bezighield met wat ik dronk. En dat de sfeer er al goed in zat toen we luidkeels zongen voor de totaal overrompelde jarige. Dat er meer dan genoeg gespreksstof was en ik me echt onderdeel voelde van de groep. Wat was dit een positieve ervaring die ik mogelijk had gemaakt door die nieuwe houding van nieuwsgierigheid. 

Belofte aan jezelf en anderen

Het kan helpen je aan je voornemen te houden door een belofte aan jezelf (en anderen) te maken. Maar soms kan deze belofte ook voor extra druk zorgen, vooral als je naar een feestje gaat waar anderen wel drinken. Dit kan zelfmedelijden en negatieve gedachten oproepen, waardoor je denkt dat het onmogelijk is om een leuke avond te hebben zonder alcohol.

Eerste keren zijn spannend

Uit eigen ervaring weet ik dat de eerste keer dat je iets onderneemt zonder alcohol te drinken spannend kan zijn. Maar probeer het te zien als een experiment en wees nieuwsgierig naar wat er gaat gebeuren. Het kan helpen om jezelf te omringen met mensen die jouw keuze respecteren en steunen. En onthoud dat de tweede en derde keer al een stuk makkelijker worden omdat je dan meer vertrouwen hebt in jezelf.

Alcohol vermindert het plezier

Het drinken van alcohol zorgt er na verloop van tijd voor dat je steeds minder plezier haalt uit alles wat je doet. Langdurig te veel drinken leidt tot afhankelijkheid en verslaving en het dempt de ervaringen die het leven juist zo de moeite waard maken.

Een leven zonder alcohol kan dus wel degelijk leuk en gezellig zijn! Probeer de fixatie op alcohol los te laten en wees nieuwsgierig naar wat een leven zonder alcohol te bieden heeft. De eerste keren kunnen spannend zijn, maar blijf het proberen en geef het minimaal drie keer een kans. En onthoud dat alcohol het plezier uit het leven kan halen, dus gun jezelf weer de ervaring van oprecht plezier. Wil je meer weten over een leven zonder alcohol? Neem dan gerust contact met mij op via nanja@over-invloed.nl of via de contactpagina.

 

Neem contact op als jij er klaar voor bent

Het is heel begrijpelijk als je grote twijfels hebt over wat je nu moet doen. Ik help je graag om je gedachten te ordenen en inzicht te geven in de opties die je hebt. Zonder druk een besluit te hoeven nemen. Neem gerust contact op en laten we eens praten.

Bel of app

06 4675 3072

E-mail

coach@over-invloed.nl

Zoom

Boek een gesprek

Nanja

Nanja

Het is mijn persoonlijke missie om anderen, die net als ik tot voor kort, worstelen met de hoeveelheid alcohol die zij drinken, te informeren, inspireren en motiveren om een leven te leiden in vrijheid van alcohol.

Freebie

Download mijn gratis white paper

Waarom kan ik niet drinken zoals
anderen dat lijken te kunnen?

Boordevol inzichten die ik graag had gehad toen ik klaar was met alcohol, maar alcohol nog niet met mij….

Over Invloed Herstelcoaching draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders