Dan stop je toch gewoon?

Dat zei ik regelmatig tegen mijzelf als ik weer eens helemaal klaar was met de hoofdpijn, misselijkheid en de verschrikkelijke gevoelens van schaamte en spijt die het gevolg waren van té vaak en té veel (in mijn geval) witte wijn drinken.

Dan stop je toch gewoon?

Talloze dingen die ik me dagelijks voornam om te doen deed ik vervolgens ook gewoon, zonder erover na te hoeven denken. Hoe moeilijk kon het zijn om voortaan de Chardonnay te laten staan?

Ook andere mensen stelden deze vraag wel eens aan mij. En dan klonk het vaak niet als vraag maar meer vanuit een soort gebiedende wijs. Als je niet wilt drinken, dan doe je het toch gewoon niet! Vol schaamte hoorde ik dat aan, want ja, waarom deed ik het niet gewoon?

En ik had zeker ‘gewoon’ gestopt als ik op dat moment ook al de tools had gehad om te weten hoe ik dat kon doen.

De kracht van ons onderbewuste

Maar het werkt gewoon niet zo makkelijk als het klinkt, dat heb ik inmiddels wel geleerd. Onze hersenen raken namelijk gewend aan het feit dat alcohol dé oplossing is voor de onrust, ongemak, stress, angsten of welke reden dan ook die we zijn gaan aangrijpen om alcohol voor te gebruiken.

Ons onderbewuste is ontzettend krachtig. Ons onderbewuste is in staat om te leren, veranderen en zich aan te passen door verbanden te leren leggen tussen oorzaak en gevolg.

Een mooi voorbeeld van het lerende vermogen van ons onderbewuste is te geven aan de hand van de manier waarop we leren hoe een rem van een auto werkt. Als we rijden gebruiken we ons rechterbeen om te remmen. Tijdens de vele uren die we achter het stuur doorbrengen leert ons onderbewuste dat het aanspannen van ons rechterbeen ervoor zorgt dat de auto afremt. Dit veroorzaakt een fenomeen dat ‘air breaking’ wordt genoemd. In een situatie dat je als ervaren autorijder als passagier in de auto zit en de auto plotseling moet afremmen dan strekt het rechterbeen van de passagier ook, terwijl deze passagier natuurlijk niet werkelijk beschikt over een rempedaal.

Ons onderbewuste en alcohol

Hoe werkt dit dan in het geval van alcohol?

Ons onderbewuste leert dat als we alcohol drinken dit ons een bepaald gevoel geeft (oorzaak – gevolg). Dat als we onrustig of bang zijn, dit gevoel door de alcohol wordt verzacht. Alcohol is een kalmerend middel (depressant), het ontspant, dempt en kalmeert en ons onderbewuste legt het verband tussen het gevoel van gestrest of bang zijn en de kalmerende werking van alcohol.

De volgende stap die ons onderbewuste zet is dat het verlangen naar een volgend glas alcohol wordt aanwakkerd op het moment dat de “ontwenning” van de alcohol ons het ongemakkelijke en onbehaaglijke gevoel geeft. En zo komen we onbedoeld en onbewust vast te zitten in een gevaarlijke en verwoestende cyclus.

Toen ik mij bewust werd van deze manier waarop mijn onderbewuste werkt kon ik de vraag: Dan stop je toch gewoon? op een hele andere manier zien. Ogenschijnlijk is het heel eenvoudig maar door de beschermende en verzorgende werking van ons eigen brein is het allesbehalve eenvoudig om te stoppen met een verslavend middel als alcohol.

Ook jij kan ‘gewoon’ stoppen als je maar over de juiste tools en kennis beschikt

Ik ben gecertificeerd coach aan This Naked Mind Institute en heb daar heel veel geleerd over de manier waarop alcohol zich gedraagt in ons brein en wat het daarom zo ontzettend moeilijk maakt om te minderen of te stoppen, zélfs (of misschien juist) als dat hetgeen is wat we met ons bewuste brein zo ontzettend graag zouden doen. Ik wil deze kennis heel graag met jou delen want dat kan voor jou ook het verschil gaan maken, net zoals dat voor mij het verschil heeft gemaakt.

Neem gerust contact met mij op via nanja@over-invloed.nl of maak een gratis en vrijblijvende afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Nanja

Nanja

Het is mijn missie om anderen die net zoals ik deed, worstelen met de hoeveelheid alcohol die zij drinken, te informeren, inspireren en motiveren op weg naar een leven in vrijheid van alcohol.

Freebie

Download mijn gratis white paper

Waarom kan ik niet drinken zoals
anderen dat lijken te kunnen?

Boordevol met inzichten, die ik graag had gehad toen ik klaar was met alcohol, maar alcohol nog niet met mij

Nanja

Nanja

Het is mijn persoonlijke missie om anderen, die net als ik tot voor kort, worstelen met de hoeveelheid alcohol die zij drinken, te informeren, inspireren en motiveren om een leven te leiden in vrijheid van alcohol.

Freebie

Download mijn gratis white paper

Waarom kan ik niet drinken zoals
anderen dat lijken te kunnen?

Boordevol inzichten die ik graag had gehad toen ik klaar was met alcohol, maar alcohol nog niet met mij….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Over Invloed Herstelcoaching draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches