Welk type alcohol drinker ben jij? -

Mijn account / training

Welk type alcohol drinker ben jij?

Wie kent het niet? De gevulde glazen die schitteren in het kaarslicht en het geluid dat het kristal maakt als we samen proosten. 

Dit beeld vervuld velen van ons met aangename gevoelens en vrolijkheid, er is iets onweerstaanbaars aan het sociale ritueel van samen een glaasje drinken.

Maar heb jij je wel eens afgevraagd: “Wat voor een type alcohol drinker ben ik eigenlijk?”

In dit blog neem ik je mee door 7 verschillende ‘drinkerprofielen’, elk met hun specifieke kenmerken en karakter.

Waarom ik dat doe? Omdat ik denk dat het je kan helpen bij het maken van keuzes rondom alcohol. Keuzes die in lijn zijn met jouw waarden en met de persoon die jij bent.

Dus: Wat voor een type drinker ben jij?

 

DE SOCIALE DRINKER
 

Dit is een levendig persoon die overduidelijk opbloeit als er iets gezelligs te doen is. Ze hebben een uniek talent voor het organiseren van memorabele momenten en zij brengen als het ware gezelligheid en energie naar iedere gelegenheid.

Zij zijn degenen die anderen aanmoedigen er ‘gezellig eentje te nemen’ en houden in de gaten of iedereen wel voorzien is van een drankje.

Wat zit er achter het alcoholgebruik van dit type?

De Sociale Drinker wordt gedreven door oprecht enthousiasme voor samenzijn en geniet ervan om mensen samen te brengen. Voor hen is alcohol een middel om de feestvreugde verder te verhogen. Voor het is alcohol als het middel dat remmingen laat verdwijnen en de onderlinge verbinding bevordert. Alcohol is het sociale smeermiddel dat onmisbaar is voor het extra plezier tijdens een feestje.

Wat zijn problemen die er kunnen ontstaan?

De  Sociale Drinker kan voor uitdagingen worden gesteld als overmatig alcoholgebruik leidt tot incidenten van dronkenschap, blackouts, katers en spijt.

Daarnaast vormen zij soms zodanig het middelpunt dat het ze fysiek en emotioneel uitput.

De focus op alcohol kan bedreigend worden voor hun gezondheid, zowel fysiek als mentaal.

Nieuwsgierigheid naar hun relatie met alcohol

Ondanks dat ze vaak in het middelpunt staan en ogenschijnlijk vooral genieten, kunnen Sociale Drinkers op een bepaald moment beginnen te twijfelen aan hun relatie met alcohol. Op een bepaald moment kan het gebeuren dat ze zich gaan afvragen of er een manier is om hun sociale status te behouden maar daarbij minder zwaar op alcohol te leunen.

Door te verlangen naar meer balans in hun leven, een focus op gezondheid of gewoon nieuwsgierigheid naar hoe het leven zou kunnen zijn zonder de continue hoofdrol voor alcohol, kunnen ze op een punt komen waarbij ze ervoor kiezen om alternatieven te onderzoeken.

Als ze de keuze maken om hun relatie met alcohol te veranderen, dan betekent dat niet dat ze hun bruisende sociale leven vaarwel moeten zeggen. Deze weg opent mogelijk deuren naar nieuwe manieren waarop ze kunnen verbinden met anderen en plezier hebben dat niet afhankelijk is van alcohol.

DE BEWUSTE DRINKER

 

Dit is de persoon die waar genoegen beleefd in de mooie dingen van het leven. Deze momenten beleven ze bewust en met aandacht.

Deze personen waarderen een incidenteel glas wijn bij het diner, niet als een middel om te ontsnappen, maar als een bewuste en geplande keuze.

Ze hechten veel waarde aan mentale helderheid, fysieke gezondheid en zijn zich bewust van het behouden van het evenwicht in hun relatie met alcohol.

Wat zit er achter het alcoholgebruik van dit type?

Als de Bewuste Drinker alcohol drinkt dan is dit een doordachte keuze. Ze zien het als een aanvulling op een bijzondere maaltijd of een gezellige avond met mensen die ze waarderen.

Ze beschouwen alcohol niet als een onmisbaar onderdeel voor een leuk leven maar eerder als een incidentele verwennerij, vergelijkbaar met het genieten van een stukje chocolade of een lekkere maaltijd. Voor hen is een glas wijn of een cocktail met een bijzondere naam niet bedoeld om aangeschoten te raken, maar als aanvulling op het specifieke moment.

Ze erkennen dat hun plezier en genot niet voortkomt uit de aanwezigheid van alcohol. Alcohol is voor hen slechts een aanvullend element. Het besluit van de Bewuste Drinker om te drinken is echt gebaseerd op een keuze, niet van routine of noodzaak.

Wat zijn problemen die er kunnen ontstaan?

Ondanks deze bewuste benadering is het nog steeds mogelijk dat Bewuste Drinkers voor uitdagingen komen te staan.

De kans bestaat dat ze de cumulatieve effecten van alcohol over de tijd genomen onderschatten. Dit kan ervoor zorgen dat ze toch een bepaalde mate van tolerantie opbouwen, net als gezondheidsproblemen.

Ook kunnen Bewuste Drinkers soms worstelen met de grens tussen bewust drinken en ‘per ongeluk’ overmatig gebruik. Dit doet zich vooral voor in omgevingen waar de norm is om meer alcohol te drinken.

Nieuwsgierigheid naar hun relatie met alcohol

Bewuste Drinkers kunnen om uiteenlopende redenen nieuwsgierig worden naar hun eigen alcoholgebruik. Misschien willen ze hun relatie met alcohol opnieuw tegen het licht houden om zo te zorgen dat deze in lijn blijft met hun waarden en levensdoelen.

Zorgen over gezondheid, zowel fysiek als mentaal, is ook een trigger die hen kan motiveren om alternatieve manieren om van het leven te genieten te verkennen, zonder hierbij terug te hoeven vallen op alcohol. Uiteindelijk kan de wens naar een voortdurende staat van helderheid van geest en welzijn hen aanzetten tot het inslaan van een nieuwe pad.

DE WEEKEND DRINKER

 

De Weekend Drinker is een held in het laten staan van alcohol gedurende de werkweek. Om vervolgens alle remmen los te gooien als het eenmaal weekend is. Vaak leeft dit type drinker volgens het principe van ‘work hard, play hard’. Vaak wordt er na een alcoholvrije week een behoorlijke hoeveelheid weggewerkt in het weekend. En daarmee staat hun gedrag in het weekend in schril contrast met hun gedrag door de week.

Wat zit er achter het alcoholgebruik van dit type?

De hoeveelheid alcohol die ze in het weekend drinken is vaak een uitlaatklep voor de stress die ze door de week ervaren.

Het vooruitzicht van het weekend voedt hun motivatie door de week. En de belofte van de ontspanning en los te kunnen gaan, drijft de manier waarop ze in het weekend omgaan met alcohol.

Vaak voelen deze momenten aan als een welverdiende beloning voor de doordeweekse dagen waarin ze zo gedisciplineerd zijn.

Wat zijn problemen die er kunnen ontstaan?

Hoewel de manier waarop de weekend drinker omgaat met alcohol vaak op het eerste gezicht ‘gecontroleerd’ lijkt, kan deze manier van drinken wel degelijk leiden tot verschillende problemen.

Door de continue abrupte omschakeling van niet drinken naar stevig drinken kan een behoorlijke aanslag zijn op zowel de fysieke als mentale gezondheid. Dit gedrag kan leiden tot katers, ongelukkige besluitvorming en acties waar iemand achteraf flink spijt van heeft.

 Daarnaast kan het patroon van niet drinken gedurende de week en veel drinken in het weekend een emotionele belasting vormen en kan het relaties onder druk zetten.

Nieuwsgierigheid naar hun relatie met alcohol

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom Weekend Drinkers nieuwsgierig worden naar de mogelijkheden om hun drinkgewoonten te veranderen.

Het kan zijn dat Weekend Drinkers gaan herkennen wat het offer is dat ze moeten brengen als gevolg van de ‘binges’ die ze zichzelf toestaan in de weekenden. Dat ze gaan ervaren wat de impact is op hun gezondheid, productiviteit of algehele staat van welzijn gedurende de werkweek.

Dit kan leiden tot momenten van zelfreflectie, waarbij de vraag opkomt of deze manier van doen nou strookt met hun doelen op langere termijn.

Als ze voelen dat ze verlangen naar meer balans, minder risico’s voor hun gezondheid of simpelweg ervaren dat ze nieuwsgierig worden naar een leven zonder de steeds terugkerende impact van alcohol op hun leven dan kan dat aanleiding zijn voor een stap in de richting van een ander leven. Hier gaat het er uiteindelijk om dat ze een gezondere en bestendige manier vinden waarbij ze toch volop kunnen genieten van het leven.

DE INCIDENTELE GENIETER

 

Dit is de persoon die op gezette tijden geniet van alcohol drinken. Deze personen hebben matiging en zelfbeheersing hoog in het vaandel staan als het op alcohol aankomt. Ze gunnen zichzelf het plezier van alcohol bij speciale gelegenheden.

Wat zit er achter het alcoholgebruik van dit type?

Voor deze persoon is alcohol een manier om bij belangrijke momenten en mijlpalen in het leven stil te staan. Alcohol wordt gezien als een hupmiddel om nog meer te kunne genieten van deze momenten en dierbare herinneringen te creëren.

Het draait niet om ontvluchten aan de realiteit, maar om het toevoegen van iets van verwennerij aan de bijzondere momenten in het leven.

Wat zijn problemen die er kunnen ontstaan?

Hoewel matiging een belangrijk onderdeel is van de aanpak van De Incidentele Genieter, kan dit incidentele genieten nog steeds bepaalde uitdagingen met zich meebrengen. Zo kunnen ze worstelen met groepsdruk of maatschappelijke normen die frequenter drinken aanmoedigen.

Daarnaast is er een dunne scheidslijn tussen incidenteel genieten en onbedoeld overmatig drankgebruik tijdens speciale evenementen. En dit kan onverwachte en serieuze gevolgen met zich meebrengen.

Nieuwsgierigheid naar hun relatie met alcohol

De Incidentele Genieter kan om verschillende redenen nieuwsgierig worden naar het veranderen van zijn drinkgewoonten. Het kan zijn dat ze voor zichzelf willen onderzoeken of hun incidentele genieten nog steeds strookt met de veranderende waarden en doelen in hun leven.

Zorgen over mogelijke gezondheidseffecten of simpelweg de wens om andere manieren te verkennen om van het leven te genieten zonder alcohol, kunnen nieuwsgierigheid opwekken.

Het is er hierbij van belang dat ze manieren gaan vinden om op het leven te kunnen blijven proosten, zonder dat alcohol daarbij de drijvende factor is.

DE IK-HEB-HET-VERDIEND DRINKER

 

De Ik-heb-het-verdiend Drinker heeft vaak een complexe relatie met alcohol die draait om het zoeken naar rust en ontspanning na een drukke en veeleisende dag.

Deze personen vinden troost in de routine van het drinken. Alcohol is daarbij het middel om te ontspannen en tijdelijk te ontsnappen aan de druk(te) van het dagelijkse leven. Ze voelen sterk dat ze het aan het einde van de dag verdiend hebben om zichzelf een glaasje in te schenken.

Hoewel ze zich er vaak van bewust zijn dat het een gewoonte is geworden, zijn ze vaak onzeker over de manier waarop ze er verandering in kunnen aanbrengen.

Wat zit er achter het alcoholgebruik van dit type?

De Ik heb het verdiend Drinker wordt gedreven door de zoektocht naar ontspanning en troost. Na te hebben moeten dealen met de stress en eisen van het dagelijkse leven, is het inschenken van een glas alcohol het ultieme moment voor zichzelf. Dit glas wordt vaak een ritueel, en markeert de overgang van werk en druk naar ontspanning. Ze geloven dat een glas wijn, een koud biertje, of een borrel de verlichting biedt waar ze zo naar op zoek zijn, waardoor ze zich tijdelijk op hun gemak voelen.

Wat zijn problemen die er kunnen ontstaan?

Ondanks de intentie om ontspanning te zoeken, kan deze manier van leven een reeks van problemen met zich meebrengen. Na verloop van tijd gaat dit type drinker vaak merken dat de tijdelijke ontsnapping die alcohol biedt minder effectief wordt. Gevolg hiervan kan zijn dat ze meer gaan drinken.

Daarnaast kunnen er gezondheidsproblemen ontstaan, waaronder problemen met slaap en emotionele afhankelijkheid van alcohol. Relaties kunnen onder druk komen te staan, omdat de gewoonte om alcohol te drinken kan botsen met hun vermogen om volledig aanwezig te zijn bij hun partner, vrienden of familie.

Wat zijn problemen die er kunnen ontstaan?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom De Ik heb het verdiend Drinker nieuwsgierig wordt naar zijn relatie met alcohol.

Het kan zijn dat ze erkennen dat de gewoonte hun algehele welzijn en gezondheid negatief is gaan beïnvloeden. Zorgen over de langetermijngevolgen van de mate waarin ze alcohol drinken kunnen hen aanzetten om alternatieve copingstrategieën te gaan verkennen.

Hun nieuwsgierigheid wordt vaak gedreven door de wens om gezondere en duurzamere manieren te vinden om te ontspannen en de stress van het leven het hoofd te kunnen bieden.

DE ALCOHOLVRIJE VERKENNER 

 

In een wereld waar alcohol nog al te vaak een centrale rol speelt, omarmt De Alcoholvrije Verkenner een levensstijl die vrij is van alcohol. 

Deze personen kiezen vaak bewust voor een reis van welzijn en zelfontdekking, waarbij ze de greep die alcohol op hun leven had, achter zich laten.

Ze vinden vreugde in dat wat een alcoholvrij bestaan ze oplevert en geven prioriteit aan hun fysieke en mentale welzijn.

Wat zit er achter het alcoholgebruik van dit type?

De keuze van De Alcoholvrije Verkenner om alcoholvrij te leven wordt gedreven door een diep verlangen naar welzijn.

Ze hebben erkend dat alcohol schadelijke effecten kan hebben/heeft gehad op zowel hun fysieke als mentale gezondheid. Ze kiezen er daarom voor om af te zien van alcohol als een manier om hun vitaliteit en mentale helderheid terug te winnen.

In plaats van te zoeken naar ontsnapping of ontspanning door alcohol, wenden ze zich tot alternatieve methoden die hun welzijn bevorderen.

Wat zijn problemen die er kunnen ontstaan?

Hoewel een alcoholvrije levensstijl immense voordelen kan bieden, kan het ook bepaalde uitdagingen met zich meebrengen. De Alcoholvrije Verkenner kan te maken krijgen met maatschappelijke druk of sociale ongemakkelijkheid bij het aanwezig zijn op sociale evenementen waar een belangrijke rol is weggelegd voor alcohol.

Ze moeten nieuwe manieren vinden om te verbinden met anderen en te ontspannen zonder te vertrouwen op alcohol. Daarnaast kunnen ze momenten van zelftwijfel of verleiding tegenkomen, aangezien oude gewoonten moeilijk af te leren zijn.

Nieuwsgierigheid naar hun relatie met alcohol

De Alcoholvrije Verkenner heeft zijn drinkgewoonten al veranderd door te kiezen voor volledige onthouding van alcohol. Hun nieuwsgierigheid kan echter liggen in het verder verkennen van hun reis van zelfontdekking en welzijn.

Ze kunnen streven naar een dieper begrip van hun motivaties en triggers rondom alcohol, onderzoekend hoe ze kunnen blijven groeien en bloeien in een wereld die nog vaak draait om alcohol.

DE ANTI-ALCOHOL ACTIVIST

In de wereld van diverse drinktypes valt De Anti-Alcohol Activist op als een fervent voorstander van volledige onthouding van alcohol.

Deze personen hebben vaak hun eigen bewogen verleden met alcohol en zijn nu op een missie om anderen te overtuigen een alcoholvrije levensstijl te omarmen.

Ze geloven stellig dat niemand zijn relatie met alcohol kan veranderen zonder te kiezen voor totale onthouding en ze worden gedreven door een gepassioneerde toewijding aan het verspreiden van de boodschap van een leven zonder alcohol.

Wat drijft hun pleidooi?

Het pleidooi van De Anti-Alcohol Evangelist is meestal diepgeworteld in een persoonlijke ervaring met alcohol.

Ze hebben in het verleden mogelijk grote uitdagingen ondervonden en hebben ontdekt dat volledige onthouding de enige weg was naar heling en persoonlijke groei.

Hun drive wordt gevoed door het geloof dat leven zonder alcohol de sleutel is om iemands volledige potentieel en welzijn te ontsluiten.

Wat zijn problemen die er kunnen ontstaan?

Hoewel hun pleidooi meestal voortkomt uit oprechte bezorgdheid en hun eigen persoonlijke transformatie, kan de onwrikbare houding van De Anti-Alcohol Activist soms problemen veroorzaken.

Zo kunnen ze aanlopen tegen weerstand in relaties, omdat hun vurige geloof als veroordelend of opdringerig kan worden opgevat.

Hun instelling kan er ook voor zorgen dat ze zich terugtrekken als het te uitdagend is om deel te nemen aan sociale evenementen als alcohol daar overheerst.

Nieuwsgierigheid naar hun relatie met alcohol

In sommige gevallen kan Anti Alcohol Activist nieuwsgierig worden naar wat hem drijft, wat aanleiding kan zijn om hun pleidooi-aanpak te veranderen.

Het kan zijn dat ze gaan twijfelen aan de mate waarin hun eigen starre houding over volledige onthouding eigenlijk wel ruimte laat voor de verschillende ervaringen en keuzes van anderen.

Het kan ook zijn dat ze erkennen dat hun passie voor een alcoholvrije levensstijl effectiever kan worden gecommuniceerd door de one-size-fits-all benadering te veranderen door een houding van meer begrip en empathie

Deze nieuwsgierigheid kan hen leiden naar alternatieve methoden om hun boodschap te verspreiden, erkennend dat de reis naar een alcoholvrij leven uniek is voor ieder mens.

Er is geen goed of fout 

 

Wat ik je wil meegeven is dat er geen goed of fout type drinker is.

Jouw relatie met alcohol is uniek voor jou en die is en wordt beïnvloed door tal van factoren.

Wat de een plezierig en in balans vindt, staat haaks op wat een ander ervaart. En dat is helemaal oké.

Wat essentieel is, is dat jouw keuzes in lijn zijn met je waarden en dat ze je algehele staat van welzijn verbeteren.

Of je je nu identificeert als een Sociale Drinker, die graag feestjes geeft, een Bewuste Drinker die af en toe en bewust van een glas geniet, een Incidentele Genieter die proost op speciale momenten, een Genotzoeker die ontspanning, of een Alcoholvrije Verkenner die zijn persoonlijke welzijn omarmt, het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat de manier waarop je drinkt in lijn is met wat op dit moment in jouw leven goed voelt.

Door niet te denken in termen van een goede of een foute manier om met alcohol om te gaan, wordt het mogelijk om er met andere ogen naar te kijken. Een benadering als deze moedigt zelfbewustzijn en nieuwsgierigheid aan.

Het nodigt je uit om een stap terug te doen, zonder oordeel te kijken naar jouw huidige relatie met alcohol en de vraag te beantwoorden of deze manier van drinken je leven verrijkt of dat het deze belemmert

Het stelt je in staat om keuzes te maken die je mentale, emotionele en fysieke staat van zijn ondersteunen. Zonder hierbij de keuzes die andere mensen maken te veroordelen of af te wijzen. In de wereld van alcohol is er, net zoals in de rest van het leven, geen one-size-fits-all oplossing. Wat het allerbelangrijkst is, is dat jij een pad vindt dat jouw vervulling en authenticiteit brengt.

Word nieuwsgierig naar jouw relatie met alcohol!

Ga op onderzoek uit naar jouw relatie met alcohol. Zie het als een reis van zelfontdekking waarbij je mag beginnen met het stellen van een paar vragen:

  1. Waarom drink je?

Doe je dat om te ontspannen, om te verbinden, stress te managen, het leven te vieren?

  1. Welk gevoel geeft alcohol je en wat is het gedrag dat alcohol je laat vertonen?

Word je er vrolijk van, verdooft het je? Word je er socialer van, of trek je je juist terug

  1. Wat zijn jouw bewuste stappen in de richting van je toekomst?

Ga na hoe jij vindt dat alcohol past in jouw leven? In je huidge leven en in het leven dat je voor ogen hebt op jezelf.

Verken je opties

 
  1. Een Bewuste Drinker Worden:

Als je je identificeert met types als De Sociale Drinker, De Weekend Drinker of de Ik heb het verdiend Drinker  overweeg dan eens om bewust drinken te ervaren. Drink heel bewust en geniet van iedere slok die je neemt. Hiermee zet je bewustzijn en balans voorop.

Een paar tips om je hierbij op weg te helpen
 

Zet duidelijke intenties

Start met te definiëren wat bewust drinken voor jou betekent. Wat zijn je doelen en waarden als het om alcohol gaat? Wil jij genieten van de smaak, wil je verbinding ervaren met anderen of wil je jezelf kunnen ontspannen? Duidelijke intenties geven richting aan de keuzes die je maakt.

Wees aanwezig

Als je ervoor kiest om te drinken, wees dan volledig aanwezig in dat moment. Ervaar de smaak, de geur en de textuur van dat wat je drinkt. Ga de betekenisvolle gesprekken aan en waardeer het gezelschap van de mensen om je heen.

Kies voor bewuste alternatieven

Exerimenteer eens met alcoholvrije alternatieven voor je favoriete drankjes. Er bestaan tegenwoordig zoveel alcoholvrije opties, waardoor je toch onderdeel kan zijn van de sociale rituelen, zonder dat je de alcohol tot je neemt.

  1. Een Incidentele Drinker worden

Voor individuen die zich identificeren met het type van De Incidentele Genieter is het de kunst om een balans te vinden tussen het genieten van speciale momenten met een drankje en ervoor zorgen dat alcohol een gast blijft in plaats van de hoofdrol in te gaan nemen.

Een paar tips om je hierbij op weg te helpen
 

Bepaal de gelegenheden waarop je drinkt

Bepaal welke gelegenheden voor jou een glas alcohol rechtvaardigen. Is dat een verjaardag, een vakantie, of een ander speciaal moment? Door dit voor jezelf scherp te hebben wordt het makkelijker om je hieraan te houden.

Plan vooruit

Beslis vooraf wanneer en hoe je gaat genieten van alcohol. Door dit bewust te plannen maakt dat jij de controle kan houden over de keuzes die je maakt ten aanzien van alcohol.

Kies kwaliteit boven kwantiteit

Als je drinkt, drink dan iets dat ja echt lekker vindt en waar je echt van geniet. Drink langzaam en neem er echt de tijd voor.

  1. Kiezen voor een alcoholvrij leven

Als je jezelf herkent in de Genotszoeker is het misschien tijd om te beginnen aan een reis richting een alcoholvrij leven

Een paar tips om je hierbij op weg te helpen
 

Zelfreflectie

Denk na over je relatie met alcohol. Wat zijn de redenen waarom je alcoholvrij door het leven zou willen gaan?

Informeer jezelf

Ga op onderzoek uit over de voordelen van een alcoholvrije levensstijl. Begrijp hoe het je fysieke en mentale gezondheid, relaties en algehele levenskwaliteit positief kan beïnvloeden.

Omarm de Reis

Begrijp dat het pad naar een alcoholvrij leven ups en downs kan hebben. Omarm de uitdagingen op je pad als kansen voor groei en transformatie.

Het 30 Dagen Alcoholvrij Experiment  

 

Dit experiment is er voor iedereen die nieuwsgierig is naar zijn of haar relatie met alcohol.

Je krijgt iedere dag nieuwe inzichten over jezelf en alcohol. Het programma moedigt aan dat je nieuwsgierig wordt en zorgt ervoor dat je weloverwogen keuzes kan maken die in lijn zijn met jouw waarden en doelen.

Of je nu overweegt een Bewuste Drinker of een Incidentele Drinker te worden, of als je overweegt om voor een alcoholvrij leven te kiezen, dit programma geeft je de tools en hulpmiddelen om een gezondere en authentiekere relatie met alcohol te realiseren.

Lees hier alle informatie over Het 30 Dagen Alcoholvrij Experiment en start meteen als je dat wilt. 

Credits: Dit blog is geïnspireerd op een blog van This Naked Mind: ‘What kind of drinker are you?’ 

 

Nanja

Nanja

Het is mijn persoonlijke missie om anderen, die net als ik tot voor kort, worstelen met de hoeveelheid alcohol die zij drinken, te informeren, inspireren en motiveren om een leven te leiden in vrijheid van alcohol.

Gratis E-Book

Waarom drink ik altijd meer dan ik me had voorgenomen?

Boordevol inzichten die ik graag had gehad toen ik klaar was met alcohol, maar alcohol nog niet met mij….

Ontvang wekelijkse inspiratie in je inbox

Ik ga vertrouwelijk met je informatie om, je kan je ieder moment ook weer uitschrijven

Over Invloed Herstelcoaching draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders