Hoe vertel je aan anderen dat je geen alcohol drinkt? -

Mijn account / training

Hoe vertel je aan anderen dat je geen alcohol drinkt?

De angst voor wat anderen van ons denken

Voor ik definitief stopte met drinken heb ik vaak periodes gehad waarin ik niet dronk. Ik worstelde in die tijd nog heel erg met die keuze. En dat maakte dat ik de confrontatie met anderen die wel dronken heel lastig vond. Want hoe vertel je aan anderen dat je geen alcohol drinkt? 

Ik had een behoorlijk negatief zelfbeeld en was daardoor gevoelig voor de mening van anderen over mij. Het is me in die tijd regelmatig gebeurd dat ik toch zwichtte en een glas witte wijn bestelde. Terwijl ik dat diep in mijn hart helemaal niet wilde.

Ik was doodsbang dat anderen zouden denken dat ik een ‘probleem’ had of erger nog, dat ik een ‘alcoholist’ was. En deze angst maakte dat ik mijzelf verloochende, met alle gevolgen van dien voor mijn toch al lage eigenwaarde.

Inmiddels weet ik dat de angst voor wat anderen van ons denken heel veel mensen weerhoudt om eerlijk te durven gaan kijken naar de hoeveelheid die ze drinken. 

We zijn gaan geloven dat we een reden moeten hebben om geen alcohol te drinken

Als je niet rookt, geen koffie drinkt of geen vlees eet dan maakt niemand dat wat uit. Als je geen alcohol drinkt dan zijn we gaan geloven dat daar een reden voor nodig is.  

Heb je er wel eens bij stil gestaan dat dit àlleen voor alcohol geldt? 

En realiseer jij je ook dat alcohol het enige verslavende middel is waarvoor we een verklaring moeten geven als we het niet gebruiken….

Dat is toch eigenlijk té bizar? 

Door dit in te zien kan je misschien al helpen om alcohol wat te ontdoen van zijn magie. Maar het gaat je niet persé helpen bij die eerste gesprekken met anderen over jouw keuze om geen alcohol te drinken. Ik ga je daarom een paar handvaten geven waarmee je beter beslagen ten ijs kan komen. 

Hoe vertel je aan anderen dat je geen alcohol drinkt?

 

De voorbereiding

Een paar dingen om je van te voren al bewust van te zijn

 • Weet altijd waarom jij deze keuze hebt gemaakt 

Het kan helpen om een lijstje paraat te hebben waarom je hieraan bent begonnen. Waarom wil je stoppen met alcohol drinken? Wat zijn de slechte herinneringen die je nooit meer wilt hebben? Maar ook (en dit is zeker zo belangrijk want dit benadrukt waar je naar toe wilt): waar verlang je naar in een leven zonder alcohol?

 • Benader het positief: dit is jouw keuze! 

Voel dat jij deze keuze maakt vanuit jouw kracht en zelfbewustzijn. En dat deze keuze je gaat helpen in de richting van het leven dat jij wilt leiden. Je zal zien dat dit een totaal ander gevoel geeft dan een houding van zelfmedelijden omdat je gelooft dat je iets essentieels opgeeft.

Dit is voor mijzelf een belangrijk punt geweest. Zo gauw ik kon voelen dat ik voor de volle 100% achter mijn keuze stond omdat ik eindelijk goed voor mijzelf zorgde voelde ik de trots. Ik voelde me krachtig en daardoor groeide mijn zelfvertrouwen. Voorheen voelde ik me klein en schaamde ik me omdat ik diegene was met een alcoholprobleem. Het effect is zowel verbaal als non-verbaal merkbaar! 

 • Je bent aan helemaal niemand verantwoording schuldig

De reacties van anderen zijn niet jouw verantwoordelijkheid. En je bent aan niemand verantwoording schuldig. Dit is een les die ik al vroeg in mijn herstel leerde en die ik tot de dag van vandaag met me meedraag en me kracht geeft. 

Hoe een ander erover denkt is 100% aan die persoon, daar hóef jij je niet (langer) door te laten beïnvloeden.

 • Ons besluit werkt soms als een spiegel voor anderen

Wat het lastig maakt is dat vaak alle andere mensen om ons heen wel alcohol drinken. Bedenk je hierbij dat als je verteld dat je geen alcohol drinkt, dit als een spiegel kan werken bij de ander, zeker als diegene zelf al wat worstelt met alcohol. Jouw besluit kan dan een bepaalde reactie oproepen. 

Voorbeeld hiervan dat ik regelmatig zelf meemaak is dat mensen uit eigen beweging gaan vertellen dat ze zelf helemaal niet veel drinken en het kunnen laten staan wanneer ze maar willen. 

En dan: hoe vertél je aan anderen dat je geen alcohol drinkt?

Als je net bent gestopt met alcohol drinken dan blijven de eerste confrontaties lastig. En ik benadruk de eerste confrontaties omdat het naarmate je er ‘ervaring’ mee krijgt het écht makkelijker wordt.  

Daarom volgen hieronder een paar suggesties hoe je in gezelschap toch trouw kan blijven aan je besluit om niet te drinken:

 1. Gebruik een (tijdelijk) excuus

Je kan zeggen dat je in training bent voor een hardloopwedstrijd, bezig bent met een antibioticakuur, een dieet volgt of dat je nog moet rijden. 

Voordeel van deze aanpak is dat je er verder niet op in hoeft te gaan, maar er bestaat wel het gevaar dat mensen je proberen over te halen, met alle gevolgen van dien voor jouw besluit.

 1. Doe alsof

Bestel bijvoorbeeld een tonic en doe alsof je een gin-tonic drinkt. Of schenk jezelf een glas alcoholvrije wijn in terwijl je je gasten een glas mét geeft. 

Ook hier loop je het risico dat je een glas in je handen gedrukt krijgt waar wel alcohol in zit. Dit is nooit mijn route geweest omdat ik het vooral ook veel gedoe vond, maar als het op dat moment voor jou wel werkt dan is daar niets mis mee.

 1. Ga voor eerlijkheid

Uiteindelijk is eerlijkheid natuurlijk verreweg de fijnste manier om in het leven te staan. Maar ook eerlijkheid kan je nog op verschillende manieren aanpakken. Kies bijvoorbeeld voor een heel kort en bondig antwoord en neem daarna het gesprek over door direct een vraag te stellen aan de persoon met wie je bent. 

En ben je er klaar voor om nog een stapje verder te gaan dan is het nog steeds aan jou welke openheid je geeft . Je kan je beperken tot waarom je nú geen alcohol drinkt of je kan meer uitweiden over jouw stap. 

Als je voor dat laatste kiest vertel dan waarom je bent gestopt en belangrijker nog: hoe jij je hierbij voelt en wat de voordelen zijn die jij ervan ervaart.

Kwetsbaarheid is aantrekkelijk

Ik heb ervaren dat het tonen van kwetsbaarheid door heel veel mensen wordt gewaardeerd. Als je jouw oprechtheid en authenticiteit laat zien dan maakt je dat menselijker en toegankelijker voor anderen. En heel vaak ontstaan er mooie gesprekken omdat de ander zich ook vrijer voelt om zich te openen. 

Uiteindelijk en zeker op de langere termijn is eerlijkheid gewoon de allerbeste optie. Jij laat hiermee zien (aan anderen maar ook aan jezelf (!)) dat jij mag zijn wie je bent, zonder dat daar omwegen of smoezen voor nodig zijn. 

De praktijk bleek enorm mee te vallen… 

Met de bovenstaande punten in mijn achterhoofd bleken de gesprekken die volgden op mijn ‘nee, doe mij maar een spa rood’ een stuk makkelijker dan ik me op voorhand had voorgesteld.

En vergeet ook niet dat mensen die echt om je geven altijd het beste met je voor hebben en begripvoller zijn dan je denkt. 

Als uitsmijter een paar bijdehante one-liners 

En mocht je in de stemming zijn dan heb ik hier een paar bijdehante one-liners als oplossing voor het probleem: hoe vertel je aan anderen dat je geen alcohol drinkt?

 • Ik had geen drinkprobleem, ik was er juist heel goed in. Mijn probleem lag in het stoppen. Ik had een stopprobleem.
 • Als ik er eentje neem, dan wil ik er zes en daarom kies ik ervoor om er geen een te nemen
 • Zie je die vrouw aan de andere kant van de bar? Die zo overdreven lacht en om de nek van de barman hangt? Dat was ik toen ik nog dronk en ik geef er de voorkeur aan om deze vrouw te zijn.
 • Ik heb overal gezocht maar mijn stopknop is kapot 
Doe er je voordeel mee! 

Deze one-liners komen uit het boek ‘The Unexpected Joy of Being Sober‘ van Catherine Gray. Alleen in het Engels verkrijgbaar, maar een enorme aanrader voor iedereen die op reis is naar vrijheid van alcohol. 

 

Nanja

Nanja

Het is mijn persoonlijke missie om anderen, die net als ik tot voor kort, worstelen met de hoeveelheid alcohol die zij drinken, te informeren, inspireren en motiveren om een leven te leiden in vrijheid van alcohol.

Gratis E-Book

Waarom drink ik altijd meer dan ik me had voorgenomen?

Boordevol inzichten die ik graag had gehad toen ik klaar was met alcohol, maar alcohol nog niet met mij….

Ontvang wekelijkse inspiratie in je inbox

Ik ga vertrouwelijk met je informatie om, je kan je ieder moment ook weer uitschrijven

Over Invloed Herstelcoaching draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders