4 alarmbellen van alcoholgebruik om niet te negeren - Over Invloed Herstelcoaching

Mijn account / training

4 alarmbellen van alcoholgebruik om niet te negeren

4 alarmbellen van alcoholgebruik om niet te negeren – zo krijg je weer controle

Heb je het gevoel dat alcohol een te grote rol inneemt in je leven en dat je alcohol steeds vaker nodig hebt om jezelf normaal te voelen? Dan ben je niet de enige. We praten er alleen niet graag over, waardoor we allemaal denken dat we alleen zijn in onze strijd tegen alcohol.

Als we alcohol nodig hebben om ons normaal te voelen

Alcohol maskeert tijdelijk gevoelens van angst, zenuwen en twijfel, maar op de lange termijn zorgt alcohol er juist voor dat we ons nog onzekerder en angstiger voelen. De problemen die we proberen weg te drinken, blijven onverminderd aanwezig.

Als we alcohol gebruiken als zelfmedicatie, kan het snel een probleem worden. In dit blog geef ik je een aantal signalen waar je op kan letten als het gaat om jouw alcoholgebruik. Daarnaast geef ik je opties die je kan bewandelen om de controle over alcohol terug te krijgen.

Alcohol alarmbellen

  1. Word je regelmatig wakker om 3 uur ‘s nachts als je de avond ervoor hebt gedronken? Dat komt omdat je lichaam in de strijd tegen de alcohol onder meer stresshormonen aanmaakt (zoals adrenaline en cortisol). Deze hormonen blijven veel langer in je systeem dan de dopamine, gevolg daarvan is dat je midden in de nacht wakker wordt met een hoge hartslag en een hoop zorgen. De gevoelens van ongemak, rusteloosheid en onlogische angsten kunnen vervolgens nog dagen aanhouden.
  2. Gebruik je alcohol als middel om stress, angst, verdriet of lusteloosheid tegen te gaan? Dan kan je alcoholgebruik eenvoudig escaleren. Bovendien verergert alcohol deze symptomen alleen maar. Alcohol giet eigenlijk olie op het vuur van gevoelens als angst en stress.
  3. Lukt het je niet om te matigen of te stoppen? Neem je jezelf voor om maximaal 2 glazen wijn te drinken, maar worden het er altijd meer? Alcohol creëert een behoefte aan alcohol, omdat het een verslavend middel is. En alcohol is verslavend voor álle mensen, niet alleen voor alcoholisten!
  4. Lukt het je steeds minder om te genieten van dingen zonder alcohol? Na verloop van tijd beïnvloedt alcohol zelfs je normale afgifte van dopamine en verhoogt het je stresshormonen, zelfs als je niet drinkt. Best angstaanjagend of niet? Alcohol ontneemt je letterlijk het vermogen om plezier en vreugde te ervaren in kleine dingen, zelfs de dingen waar je vroeger zo van kon genieten. En dit kan er ook weer toe leiden dat je nog meer gaat drinken om je weer “normaal” te voelen.

Ik schrijf dit niet om je zorgen nog groter te maken. Ik wil je juist helpen om te bepalen of je een alcoholprobleem hebt en om actie te ondernemen als dat zo is. Want het wordt nooit beter, altijd alleen maar erger. Dat weet ik uit eigen ervaring.

Wat kan je doen?

Mijn eerste suggestie zou zijn om niet vast te blijven zitten in wat je al zo vaak hebt geprobeerd en wat elke keer weer niet blijkt te werken. In plaats van harder te proberen en je wilskracht aan te spreken, is het misschien tijd om iets anders te proberen.

Tegenwoordig zijn er zoveel opties om minder te drinken. Er zijn boeken, podcasts, sober social media-accounts en (online) zelfhulpgroepen.

In mijn coaching praktijk werk ik dagelijks met vrouwen zoals jij en ik ben gecertificeerd in de methodiek van This Naked Mind. Dit is een vernieuwende en internationaal succesvolle en bewezen effectieve methode. In deze methode kijken we bijvoorbeeld naar de overtuigingen die je hebt om alcohol te drinken en werken we aan het veranderen ervan (door middel van bijvoorbeeld neurowetenschap en specifieke technieken) waardoor het verlangen naar alcohol verdwijnt en je niet langer het idee hebt dat je iets mist.

Conclusie

Alcoholgebruik kan ongemerkt toenemen en voor je het weet, zit je vast in de overweldigende cyclus van alcohol. Alcohol is verslavend en wordt commercieel uitgenut door in te spelen op je kwetsbaarheden. Er wordt je verteld dat het je helpt om je te ontspannen en zelfverzekerd en succesvol te voelen. En het is niet jouw schuld dat je in deze positie terecht bent gekomen, maar jij bent wel de enige die actie kan ondernemen om er iets aan te gaan veranderen.

Ben je benieuwd of mijn aanpak iets voor jou is? Stuur dan een mail aan nanja@over-invloed.nl

Neem contact op als jij er klaar voor bent

Het is heel begrijpelijk als je grote twijfels hebt over wat je nu moet doen. Ik help je graag om je gedachten te ordenen en inzicht te geven in de opties die je hebt. Zonder druk een besluit te hoeven nemen. Neem gerust contact op en laten we eens praten.

Bel of app

06 4675 3072

E-mail

coach@over-invloed.nl

Zoom

Boek een gesprek

Nanja

Nanja

Het is mijn persoonlijke missie om anderen, die net als ik tot voor kort, worstelen met de hoeveelheid alcohol die zij drinken, te informeren, inspireren en motiveren om een leven te leiden in vrijheid van alcohol.

Gratis E-Book

Waarom drink ik altijd meer dan ik me had voorgenomen?

Boordevol inzichten die ik graag had gehad toen ik klaar was met alcohol, maar alcohol nog niet met mij….

Ontvang wekelijkse inspiratie in je inbox

Ik ga vertrouwelijk met je informatie om, je kan je ieder moment ook weer uitschrijven

Over Invloed Herstelcoaching draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders