Mijn account / training

Alcohol drinken is een ontzettend slechte deal

Dit is het derde blog uit een serie van vier waarin ik je meeneem in dingen die ik graag had willen weten vóór ik mijn eerste glas alcohol dronk.

Stuk voor stuk ware eye-openers voor mij. En ik ben ervan overtuigd dat als ik ze eerder had geweten ze me hadden kunnen helpen bij het nemen van een andere afslag. In het proces van stoppen met drinken hebben ze mij laten inzien dat alcohol mij helemaal niets brengt.

Deel III – Alcohol drinken is eigenlijk een ontzettend slechte deal

Een slechte deal: zou jij EUR 5 ruilen voor EUR 0,50? Dat is een stomme vraag toch?

Maar als ik je nou vertel dat dat exact is wat iedereen doet door alcohol te drinken?

Alcohol stimuleert

Ik ga het je uitleggen: alcohol is zowel een stimulerend als een onderdrukkend middel. Een stimulerend middel geeft je lichaam meer energie terwijl een onderdrukkend middel de energie juist wegneemt.

Op het moment dat je een eerste slok alcohol neemt dan leidt dat ertoe dat het alcoholgehalte in je bloed toeneemt. Dit stijgende effect geeft dat aangename gevoel waarom veel mensen alcohol drinken. Dit is het stadium waarin alcohol zijn stimulerende werking heeft. Je voelt je energieker en lichter in je hoofd. Dit is de roes die alcohol ons geeft.

En alcohol onderdrukt

Maar omdat alcohol een enorm giftige stof is, komt ons lichaam er heel snel tegen in verweer en gaat het er alles aan doen om de alcohol onschadelijk te maken. Na ongeveer 20 (!) minuten daalt het alcoholgehalte in het bloed alweer. En dat is waar het effect van alcohol drinken heel onaangenaam wordt. Dit is het stadium waarin de onderdrukkende werking van alcohol zijn werk gaat doen.

In het Engels vertaald is alcohol zowel een stimulant als een depressant. En dat vind ik relevant om te noemen omdat depressant niet voor niets zoveel op depressief lijkt. Het is namelijk eenzelfde soort gevoel.

De effecten van een dalend alcoholgehalte zijn onaangenaam

De daling van het alcoholgehalte in ons bloed geeft nare gevoelens. Je voelt je ongemakkelijk, vermoeid, angstig, van slag, verdrietig en/of gestrest. En deze gevoelens houden lang aan.

Na een glas wijn ervaar je circa 20 minuten van aangename gevoelens die daarna direct worden gevolgd door twee – drie uur aan onaangename gevoelens. Alleen merken we dit meestal niet omdat we de negatieve gevoelens niet in verband brengen met de alcohol die we zojuist hebben gedronken.

Waarom zouden we ook? We kregen nog niet zo lang geleden toch juist dat fijne gevoel van alcohol? Dus denken we dat we gestrest zijn of dat er iets anders de kop opsteekt. En zodra we ons slecht beginnen te voelen is onze natuurlijke neiging (zo hebben we onszelf dat immers aangeleerd) om naar een volgend glas wijn te grijpen om zo weer dat aangename gevoel te kunnen ervaren.

En volgende glazen leveren nooit hetzelfde gevoel op…

Maar mijn eigen ervaring heeft me geleerd dat ik nooit datzelfde gevoel ervaarde bij mijn tweede, derde of vierde glas wijn als bij dat eerste drankje. Maar ook daar was ik me op dat moment vaak niet van bewust, omdat ik zo zeker wist dat alcohol mij die roes bracht.

Dus zeg nou eerlijk: 20 minuten plezier voor twee tot drie uur aan ‘depressieve’ gevoelens, dat is toch echt een hele slechte deal….

Nog even samenvattend:

  • Alcohol is zowel een stimulerend als een onderdrukkend (deprimerend) middel
  • Eén glas alcohol laat het alcoholgehalte in ons bloed stijgen waardoor we ons gelukkig, energiek en licht in ons hoofd voelen (dit effect duurt circa 20 minuten)
  • Ons lichaam identificeert alcohol als een gifstof die zo snel mogelijk ons lichaam weer moet verlaten. Als reactie daalt het alcoholgehalte in ons bloed sterk.
  • Door dit gedaalde alcoholgehalte voelen we ons nu moe, gestrest, verdrietig en angstig. Dit effect kan twee tot drie uur aanhouden.
  • Ons brein legt geen verband tussen de negatieve emoties en de alcohol omdat de alcohol ons kortgeleden nog juist een fijn gevoel gaf.
  • Als reactie schenken we nog een glas wijn in omdat we dat euforische gevoel opnieuw willen voelen en af willen van de onaangename gevoelens
  • Ofwel: een oneerlijke deal die ons opzadelt met uren van onbehagen en feitelijk verspilde energie
Nanja

Nanja

Het is mijn persoonlijke missie om anderen, die net als ik tot voor kort, worstelen met de hoeveelheid alcohol die zij drinken, te informeren, inspireren en motiveren om een leven te leiden in vrijheid van alcohol.

Gratis E-Book

Waarom drink ik altijd meer dan ik me had voorgenomen?

Boordevol inzichten die ik graag had gehad toen ik klaar was met alcohol, maar alcohol nog niet met mij….

Ontvang wekelijkse inspiratie in je inbox

Ik ga vertrouwelijk met je informatie om, je kan je ieder moment ook weer uitschrijven

Over Invloed Herstelcoaching draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders