Mijn account / training

Alcohol berooft ons van plezier

Dit is het tweede blog uit een serie van vier waarin ik je meeneem in de dingen die ik graag had willen weten vóór ik mijn eerste glas alcohol dronk.

Stuk voor stuk ware eye-openers voor mij waarvan is geloof dat als ik ze eerder had geweten dat ze me hadden kunnen helpen bij het inslaan van een andere weg. En die me in het proces van stoppen met drinken hebben laten inzien dat alcohol mij helemaal niets brengt.

Deel II  – Alcohol berooft ons van plezier

Jij drinkt toch ook alcohol omdat je geniet van het gevoel dat je ervan krijgt toch?

Wat nou als ik je vertel dat dat een van de dingen is die ons zo vastzet – het ogenschijnlijke en tijdelijke fijne gevoel dat we krijgen van alcohol….

Het essentiële evenwicht in ons lichaam – homeostase

Alcohol zorgt voor een over stimulering van het genotscentrum in onze hersenen. En eigenlijk ligt daar meteen het probleem. Om dit te kunnen begrijpen moet je iets weten over een belangrijke functie in ons lichaam: homeostase. Homeostase wordt ook wel zelfregulatie genoemd. Het betreft in feite de situatie waarin alle functies in ons lichaam in evenwicht zijn en het vermogen van ons lichaam om dit evenwicht te behouden.

Ons brein is een waanzinnig complex orgaan en het heeft de juiste omstandigheden (het evenwicht) nodig om goed te functioneren. Zweten is een voorbeeld van het streven van ons lichaam naar homeostase. Als ons lichaam te heet wordt, gaat het zweten om ons af te koelen. We raken uit balans doordat ons lijf te warm wordt, door te zweten koelen we af en komen we weer in balans.

Alcohol is een grote verstoorder van het evenwicht

Als het genotscentrum in onze hersenen te sterk gestimuleerd wordt, zoals wanneer we alcohol drinken, dan gaan onze hersenen dus aan de slag om het evenwicht te herstellen. Gevolg is dat onze hersenen verschillende stoffen aanmaken. Een van deze stoffen die in dit proces worden aangemaakt is dynorfine. Een eiwitverbinding.

Dynorfine heeft een remmende werking (als tegenhanger voor de stimulerende werking van alcohol) en de merkbare uitwerking ervan is dat we slechter gaan voelen. Alcohol zorgt korte tijd voor een goed gevoel, totdat de dynorfine ervoor zorgt dat dat gevoel verdwijnt.

Alcohol is ontzettend giftig

Alcohol is een stof die heel giftig is. Er zijn verschillende soorten alcohol, de alcohol die onderdeel is van de alcoholische dranken die we drinken is ethanol. Als je ethanol googelt dan zal je vinden dat ethanol ook wordt verwerkt in ontsmettingsmiddelen maar ook als toevoeging bij de benzine waarop onze auto’s rijden. :-/

De alcoholindustrie doet er van alles aan om alcohol ‘lekker’ te laten smaken door middel van destillatie en de toevoeging van (suikerhoudende) stoffen. Zelfs een kleine hoeveelheid pure alcohol is al dodelijk, maar er zijn dus manieren gevonden om de ethanol drinkbaar te maken. We houden onze smaakpapillen voor de gek, maar ons lichaam signaleert de giftigheid onmiddellijk. Zodra de alcohol ons lichaam binnenkomt gaan alle signalen op rood en wordt het prioriteit nummer 1 om het gif te lozen.

In feite is deze taak, het verwijderen van de alcohol, zo belangrijk dat het lichaam stopt met het doen van andere dingen zoals het verteren van voedsel of het op peil houden van je bloedsuikerspiegel. Alle focus wordt op dat moment gelegd op de alcohol. Als de alcohol uit ons lichaam is, komt ons lichaam langzaam weer tot rust, maar andere chemische stoffen die onze hersenen produceren om de alcohol te compenseren, zoals dynorfine blijven veel langer in ons lichaam met alle gevolgen van dien.

Een eindeloze neergaande spiraal

En zoals hierboven beschreven is het effect van dynorfine dat we ons minder goed voelen. We ervaren minder plezier, niet alleen van de alcohol, maar ook van andere alledaagse dingen. Zoals afspreken met vrienden, een goed boek lezen of het uitoefenen van jouw (ooit) favoriete hobby

Veel mensen zeggen dat het leven niet leuk is als ze geen alcohol kunnen drinken. Maar zie je nu hoe dat na verloop van tijd vanzelf waarheid wordt?

De dynorfine, die veel langer in ons lichaam blijft dan de alcohol, maakt het steeds moeilijker om op een natuurlijke wijze plezier te ervaren. Na verloop van tijd wordt het plezier dat we ervaren, zowel van het drinken van alcohol als van andere alledaagsere dingen minder en minder

Als we op dat moment toch weer alcohol drinken wordt het genotscentrum in onze hersenen uiteraard weer geprikkeld. Dat geeft ons weer even een lekkerder gevoel, voor de dynorfine zijn corrigerende werk kan doen. Dit maakt dat we gaan geloven dat alcohol ons een goed gevoel geeft en dat we het zelfs nodig hebben om ons goed te voelen…

Het is een neergaande spiraal die ons verder en verder onderuithaalt: Alcohol berooft ons van plezier…

Nanja

Nanja

Het is mijn persoonlijke missie om anderen, die net als ik tot voor kort, worstelen met de hoeveelheid alcohol die zij drinken, te informeren, inspireren en motiveren om een leven te leiden in vrijheid van alcohol.

Freebie

Download mijn gratis white paper

Waarom kan ik niet drinken zoals
anderen dat lijken te kunnen?

Boordevol inzichten die ik graag had gehad toen ik klaar was met alcohol, maar alcohol nog niet met mij….

Over Invloed Herstelcoaching draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders