Kiezen uit twee kwaden, of is er een betere optie?

Mijn account / training

Kiezen uit twee kwaden, of is er een betere optie?

De regels die ik altijd weer brak

Ik kan het aantal ochtenden waarop ik me plechtig voornam om die dag níet te drinken niet tellen. Ik was er op die momenten zo ontzettend klaar met alcohol, dat ik mezelf in de spiegel keek en het zeker, echt zeker wist dat ik zou kappen met die troep. Mijn geest was vastberaden en de belofte aan mezelf voelde sterk en oprecht. Ik keek uit naar ochtenden waarop ik me niet zo verschrikkelijk slecht voelde. 

Als ik dan na een dag vol gedoe en uitdagingen naar huis reed, was het alsof ik die ochtend totaal vergeten was. Ik had dan zo’n zin in een glas wijn. Om me even te kunnen ontspannen en me te kunnen onttrekken aan de drukte in mijn hoofd. Soms was er even een stemmetje dat zich liet horen: ‘je zou vandaag toch niet drinken?’, maar dat pareerde ik dan moeiteloos met de belofte aan mijzelf dat ik het vandaag niet uit de hand zou laten lopen. Ik zou één, maximaal twee glazen drinken. 

Als ik de volgende ochtend wakker werd herhaalde het scenario zich. Ik had het niet bij twee glazen gehouden en ik voelde me weer verschrikkelijk over de avond ervoor. Ik keek mijzelf in de spiegel en beloofde dat ik vandaag écht niet zou drinken. 

Misschien herken jij je in mijn verhaal? Het is een eenzame en uitputtende innerlijke strijd die keer op keer eindigt in gebroken beloftes en een uitgehold zelfvertrouwen. Het is een spel tussen wilskracht en verleiding, en het is ontzettend lastig om een einde te maken aan dit spel waar je zonder dat je er bewust voor hebt gekozen in terecht bent gekomen. 

De Verleiding van Alcohol

Ik heb er vaker over geschreven: alcohol is verslavend, voor ieder levend mens. Alcohol verandert chemische processen in onze hersenen waardoor het lastig is om ‘controle’ te houden over de hoeveelheid die je drinkt en waardoor het na verloop van tijd ook steeds lastiger wordt om het niet te doen. 

Vanaf het moment dat we ons bewust worden van de greep die alcohol op ons leven heeft, wordt alcohol een ‘ding’. We nemen ons voor om te stoppen, houden dat een tijdje vol, maar op een moment vallen we terug in oude gewoontes, tot het moment we weer besluiten om niet meer te drinken. 

Deze strijd wordt bemoeilijkt omdat we vaak geloven dat we maar twee opties hebben: 

OPTIE A: Stoppen met Drinken

Je besluit dat je er klaar mee bent, je ben overduidelijk niet in staat om maat te houden en het moet maar een keer afgelopen zijn. Je schaamt je dat je je gedrag niet onder controle hebt en het voelt echt alsof je iets heel waardevols opgeeft. Je bent gek op wijn en dat mag nu niet meer. Je vraagt je af of het leven vanaf nu altijd saai en eentonig gaat zijn, maar je hebt nou eenmaal geen andere keuze. Je zou zo graag willen dat je ‘normaal’ kon drinken… Je drinkt niet, maar je bent in je hoofd nog ontzettend veel met alcohol bezig. 

OPTIE B: Doorgaan met Drinken

 

Na je zoveelste ochtend waarin je in de spiegel keek en moest constateren dat het je wéér niet was gelukt, besluit je om het op te geven. Je bent er niet blij mee, maar de dagelijkse teleurstelling in jezelf maken dat je de moed niet meer kan opbrengen om je er nog toe te zetten. Stoppen met alcohol voelt als een onmogelijke opgave en je besluit dan maar te leven met de gevolgen van alcohol drinken. Deze keuze zorgt net als de eerste, voor een hoop kopzorgen, want helemaal loslaten kan je het ook niet. Daar zorgt je spiegelbeeld wel voor, ‘s ochtends na een avond met te veel alcohol. Je ziet een paar wanhopige ogen naar je kijken, maar je weet niet wat je nog kán doen, dus kijk je maar weg.  

Zowel optie A als optie B zijn geen aantrekkelijke opties, vind je ook niet? Het is echt kiezen tussen twee kwaden… 

Jarenlang navigeerde ik tussen A en B, zonder dat het me bracht waar ik zo naar verlangde: een leven waarin ik mezelf recht in de spiegel kon aankijken, een leven waarin ik niet langer gecontroleerd werd door alcohol. 

Het begin van het einde van mijn relatie kwam toen ik ontdekte dat er wel degelijk een derde optie bestaat! 

OPTIE C: Een nieuwe benadering – Een leven in vrijheid van alcohol

 

Er bestaat wel degelijk een manier waarmee jij de controle terug in handen kan nemen. Een manier waardoor jij weer degene wordt die bepaalt wat er gebeurt. 

De insteek van deze optie is anders en vernieuwend. Want in plaats van de focus te leggen op je gedrag (wel of niet drinken), ligt de focus op je gevoel. Je gevoel bij alcohol en de overtuigingen die je hebt waardoor je gelooft dat alcohol je iets oplevert. 

Optie C zorgt ervoor dat je na een tijdje niet langer gelooft dat je alcohol nodig hebt om te ontspannen, om het gezellig te hebben of van het leven te genieten. 

Optie C is de manier waarop ik werk en waarop mijn programma’s zijn opgebouwd. Deze werkwijze is gebaseerd op het gedachtengoed van This Naked Mind. De methodologie waarmee ik mijn eigen vrijheid van alcohol heb bereikt en die wereldwijd al duizenden mensen hun vrijheid hebben teruggegeven.  

Mijn vrijheid van alcohol 

Vrijheid van alcohol betekent voor mij dat ik er niet meer naar verlang. Nooit meer. Ik mis het ook niet. Ik heb niet het gevoel dat ik ‘zielig’ ben omdat ik niet ‘mag drinken. Ik ben niet jaloers op anderen die dat nog wel kunnen. Al geef je me een miljoen euro, dan nog drink ik niet. Ik heb het niet meer nodig om me goed te voelen of me een houding te geven. 

Ik wíl niet meer drinken en dat is wat ik bedoel met leven in vrijheid van alcohol. 

Jouw vrijheid van alcohol

 

Je hóeft geen genoegen te nemen met de eindeloze rituele dans tussen optie A en optie B. Ook voor jou is er een andere manier, een die wel werkt en waar je je wel goed bij voelt. 

Ben jij benieuwd of mijn optie C ook voor jou de sleutel is naar een vrij leven? Neem dan contact op om de mogelijkheden te bespreken. Mail naar nanja@over-invloed.nl en dan kijken we samen welke stappen voor jou de beste stappen zijn om ook jouw vrijheid van alcohol te bereiken. 

Nanja

Nanja

Het is mijn persoonlijke missie om anderen, die net als ik tot voor kort, worstelen met de hoeveelheid alcohol die zij drinken, te informeren, inspireren en motiveren om een leven te leiden in vrijheid van alcohol.

Gratis E-Book

Waarom drink ik altijd meer dan ik me had voorgenomen?

Boordevol inzichten die ik graag had gehad toen ik klaar was met alcohol, maar alcohol nog niet met mij….

Ontvang wekelijkse inspiratie in je inbox

Ik ga vertrouwelijk met je informatie om, je kan je ieder moment ook weer uitschrijven

Over Invloed Herstelcoaching draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders