Hoeveel alcohol is veilig om te drinken? -

Mijn account / training

Hoeveel alcohol is veilig om te drinken?

Wil je gezonder leven? En ben je daarom bewust van je relatie met alcohol? Steeds meer mensen kijken kritisch naar de hoeveelheid alcohol die ze drinken, zeker als ze besluiten om hun persoonlijke gezondheid voorop te stellen.

Je vraagt je dan misschien wel eens af: hoeveel alcohol is veilig om te drinken?

In dit blog vind je antwoorden op de vragen hoeveel alcohol veilig is en hoeveel alcohol te veel is. Mogelijk zullen de antwoorden je verrassen en ingaan tegen wat je tot nu toe gehoord hebt. Mogelijk dus een verhelderend artikel!

Waarom stellen we ons de vraag: ‘hoeveel alcohol is veilig?’

Eigenlijk is het best grappig dat we onszelf überhaupt de vraag stellen hoeveel alcohol veilig is? Waarom moeten we de hoeveelheid van iets dat we regelmatig tot ons nemen voor onszelf uitleggen of rechtvaardigen?

Dat doen we met andere producten toch ook niet? Denk jij er ooit over na of het wel goed voor je is om nog een glas water te drinken? Probeer je jezelf er ooit van te overtuigen dat je geen thee of sapje nodig hebt? Waarschijnlijk sta je er bij deze drankjes niet bij stil. En we weten vaak intuïtief welke dranken we beter kunnen beperken: frisdrank, koffie, vruchtensappen, etc.

Op de een of andere manier behandelen we alcohol op een andere manier. We weten ervan dat het beter is om er niet te veel van te drinken maar tegelijkertijd rechtvaardigen we ons gebruik ervan. We proberen het weg te zetten als onschuldig plezier maar weten ergens dat dit niet helemaal klopt, toch?

Het stigma van te veel drinken

Er rust nog steeds een behoorlijk stigma op te veel drinken. Het idee dat we geen controle hebben over ons alcoholgebruik vinden veel mensen een lastig onderwerp. Want wat zou dat betekenen? Dat je de rest van je leven nooit meer zou mogen drinken? Dat je jezelf een alcoholist moet noemen?

We plakken geen label op mensen die te veel koffie of frisdrank drinken, ook al weten we dat ook deze dranken niet goed voor ons zijn. Cafeïne is zelfs een legale drugs die de meesten onder ons heel regelmatig consumeren. En ook frisdranken zijn onderhevig aan steeds meer kritiek vanwege de (kunstmatige) suikergehaltes en de impact daarvan op onze gezoondheid.

De tegenstrijdige boodschappen en dubbele standaarden rondom het drinken van alcohol – of het niet drinken ervan – maken het moeilijk om te bepalen hoe een gezonde relatie met alcohol er eigenlijk uitziet. Hoe kunnen we op deze manier toch bepalen hoeveel alcohol veilig is om te drinken?

Hoeveel alcohol is te veel?

Laten we de vraag eerst omdraaien. Hoeveel alcohol is te veel?

De Wereldgezondheidsorganisatie stelt sinds januari 2023 dat er geen veilig niveau bestaat als het gaat over alcoholconsumptie. is voor alcoholconsumptie. Dat betekent dus dat geen enkel niveau van alcoholconsumptie bestaat waarop de vermeende voordelen opwegen tegen de bekende nadelen en risico’s.

De Gezondheidsraad geeft als advies: drink niet of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag.

Misschien niet wat je wilt horen maar in principe is dit best een helder en duidelijk advies toch?

Is er een veilige hoeveelheid alcohol die we kunnen drinken?

Op basis van het advies hiervoor kunnen we stellen dat er geen hoeveelheid alcohol bestaat dat veilig is om te drinken. En toch proberen we dat vaak te doen. We hopen dat we op de een of andere manier een schadelijke, onveilige en sterk verslavende stof toch gezonder en veiliger kunnen maken voor onszelf. Want dan kunnen we het naar onszelf toe rechtvaardigen dat we het mogen drinken, zonder risico te lopen op de gevolgen.

En het slechte nieuws is dat dat gewoon niet gaat gebeuren. Wetenschappelijke onderzoeken ondersteunen de conclusie dat er geen veilig niveau is als we het hebben over alcoholconsumptie.

Elke hoeveelheid alcoholgebruik brengt gezondheidsrisico’s met zich mee en er bestaat gewoon geen hoeveelheid die meer voordelen biedt dan risico’s.

Dat betekent niet dat je helemaal niet kunt drinken

Nu je weet dat er geen veilig niveau is voor het gebruik van alcohol, dan wil dat nog niet zeggen dat je helemaal niet kan drinken. Want veel dingen die we in het leven dien brengen risico’s met zich mee. En in plaats van je te focussen op een niet bestaande veilige hoeveelheid alcohol die je kan drinken, kan je je beter focussen op hoe alcohol jouw eigen lichaam en geest beïnvloedt.

Hoe voel je je nadat je hebt gedronken? Hoe zou je je willen voelen? Zou minder drinken of helemaal niet drinken je mentale of fysieke welzijn verbeteren? Is dat niet waar je in je zoektocht naar een betere gezondheid werkelijk naar op zoek bent?

Besteed aandacht aan de signalen die je lichaam en je brein je geven als je drinkt. Dat is vele malen waardevoller dan het volgen van een opgelegd schema. Het is dan wel van belang dat je eerlijk bent over je drinkgewoonten en hoe je je daarbij voelt. Je zult moeten afstemmen op je instincten in plaats van ze te verdoven als het gaat over het nemen van een besluit wat, hoeveel en wanneer je drinkt.

Wat is de ‘gezondste’ alcohol?

Aangezien er geen veilig niveau van alcoholconsumptie bestaat is het antwoord op deze vraag je waarschijnlijk al duidelijk. Het is een beetje zoals vragen wat de gezondste sigaret is. Die bestaat niet niet.

Toch zijn er een paar studies die suggereren dat alcohol MOGELIJK enkele gezondheidsvoordelen heeft. Maar In tegenstelling tot die studies zijn er zoveel meer studies die aantonen dat alcohol schadelijk is.

Wat blijkt is dat de media eerder geneigd is om te berichten over de voordelen van alcohol voor bijvoorbeeld het hart dan over de risico’s van het drinken ervan. En ze hebben een uitstekende reden om dat te doen, zij zijn afhankelijk van advertentie-inkomsten.

De bedrijven die alcohol produceren en verkopen hebben een stevige vinger in de pap en bepalen zo mede wat er in de media komt. Een diepgaand onderzoek naar de gevaren van regelmatig alcoholgebruik is niet goed voor de business, en daarom krijgt het weinig tot geen aandacht! Het is niet in hun belang dat de consumenten weten dat alcohol niet veilig is om te drinken.

Maar hoe zit het dan met rode wijn?

Er wordt weleens gedacht dat rode wijn goed is voor het hart vanwege de antioxidanten (met name resveratrol), maar ook dat nooit voldoende aangetoond. De mogelijke voordelen worden tevens  overschat en zijn niet realistisch als ze worden toegepast op echte situaties.

Hoeveel wijn zou je moeten drinken om voordelen voor de hartgezondheid te zien?

Dr. David Sinclair, een hoogleraar genetica aan de Harvard Medical School, is een pionier in het onderzoek naar resveratrol. In 2003 vond het onderzoek dat hij en zijn collega’s uitvoerden dat resveratrol veel gezondheidsvoordelen had bij muizen, waaronder het bevorderen van de overleving van cellen, vertraging van veroudering, preventie van huidkanker, bescherming tegen hoge bloeddruk, hartfalen en hartziekten bij muizen en meer.

Dit klinkt als goed en bemoedigend nieuws? Hieruit blijkt dan toch dat alcohol goed is voor het hart? Helaas, niet helemaal. De dosis resveratrol die wordt toegediend in experimenten is altijd veel hoger dan wat je normaal gesproken zou consumeren in normale situatie. Dr. Sinclair legt uit dat je “honderd tot duizend glazen rode wijn zou moeten drinken om dezelfde doses te krijgen die de gezondheid van muizen verbeteren.”

Wat maakt alcohol ongezond?

Wat maakt alcohol nu zo slecht voor je? In dit blog behandelen we niet alles, hiervoor verwijs ik je naar het blog over de gezondheidsrisico’s van alcohol. Hier beperk ik me tot enkele belangrijke punten.

 De belangrijkste reden waarom wetenschappers geloven dat alcohol schadelijk is, heeft te maken met de stof aceetaldehyde. Als we alcohol drinken moet ons lichaam dat afbreken. In dat proces wordt de alcohol omgezet in aceetaldehyde. Dit is een chemische stof die niet alleen giftig is voor cellen, maar die ons DNA beschadigt en voorkomt dat het lichaam deze schade kan repareren.

Een andere studie van Kathryn Cottingham, een onderzoeker aan het Dartmouth College, laat zien dat mensen die gemiddeld dagelijks 2-3 glazen bier of wijn drinken, arseenwaarden hebben die 20 tot 30 procent hoger liggen dan dan die van mensen die niet drinken. Langdurige blootstelling aan arseen, zelfs op lage niveaus, is in verband gebracht met een verhoogd risico op blaas-, long- en huidkanker, evenals type 2 diabetes en hart- en vaatziekten.

Alcohol = ethanol

Veel mensen vinden dit het meest verontrustende feit over alcohol: acohol = ethanol. Ethanol is een ontsmettingsmiddel en een bestanddeel van motorbrandstof. Niemand denkt er aan om een flinke slok te nemen van de benzine die we in onze auto tanken maar we deinzen niet terug voor een glas bier of wijn. Op chemisch niveau zijn onze brandstof en ons drankje hetzelfde. In termen van zuiverheid en kwaliteit is de ethanol in brandstof misschien niet gelijk aan de ethanol die in onze drankjes wordt gebruikt, maar maakt dat nog uit?

Veilig alcoholgebruik – Hoeveel alcohol kunnen we drinken?

Misschien vind je de informatie in dit blok schokkend en beangstigend. Het is allesbehalve mijn bedoeling om je bang te maken. Wat ik wil bereiken is dat jij je kennis en bewustzijn vergroot. Dat je je bewust bent van wat er in je drankje zit, wat het met je lichaam doet en hoe jij keuzes kan maken die aansluiten bij jouw normen en waarden.

In plaats van jezelf af te vragen hoeveel alcohol je veilig kan drinken is het zoveel zinvoller om zoveel of zo weinig te drinken als waar jij je goed bij voelt. Wordt wakker – bewust en aanwezig en leef je leven in vrijheid van alcohol.

Dit artikel is mijn persoonlijke bewerking van het artikel van This Naked Mind – How much alcohol is it safe to drink? van 11 april 2023.

Neem contact op als jij er klaar voor bent

Het is heel begrijpelijk als je grote twijfels hebt over wat je nu moet doen. Ik help je graag om je gedachten te ordenen en inzicht te geven in de opties die je hebt. Zonder druk een besluit te hoeven nemen. Neem gerust contact op en laten we eens praten.

Bel of app

06 4675 3072

E-mail

coach@over-invloed.nl

Zoom

Boek een gesprek

Nanja

Nanja

Het is mijn persoonlijke missie om anderen, die net als ik tot voor kort, worstelen met de hoeveelheid alcohol die zij drinken, te informeren, inspireren en motiveren om een leven te leiden in vrijheid van alcohol.

Gratis E-Book

Waarom drink ik altijd meer dan ik me had voorgenomen?

Boordevol inzichten die ik graag had gehad toen ik klaar was met alcohol, maar alcohol nog niet met mij….

Ontvang wekelijkse inspiratie in je inbox

Ik ga vertrouwelijk met je informatie om, je kan je ieder moment ook weer uitschrijven

Over Invloed Herstelcoaching draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders