In dit blog wil ik je meenemen in dat wat je lichamelijk, fysiek en persoonlijk kan verwachten als jij het besluit neemt om 30 dagen niet te drinken.
Ook jij zal je bewust zijn dat steeds meer mensen ervoor kiezen om een bepaalde periode niet te drinken. Als jij dat zelf al eens hebt gedaan dan heb je misschien al wel ervaren dat het inlassen van zo’n pauze niet zo makkelijk hoeft te zijn als dat het op voorhand lijkt. Verandering is niet makkelijk en vindt niet plaats van de een op de andere dag, waardoor het belangrijk is om je zo goed mogelijk voor te bereiden en dat is waar ik je in dit blog bij ga helpen. Per week geef ik je een idee van wat er in je lijf en lichaam gebeurt zodat je de reacties ook beter kan plaatsen, en dit gaat je weer helpen bij het volhouden van deze periode niet drinken.
Wat gebeurt er de eerste week zonder alcohol?
Een pittige week
Ik val met de deur in huis: deze eerste week is vaak een pittige. Feit is dat je lichaam en geest een grote verandering doormaken en het is vrij logisch dat je dat merkt. Maar ik beloof je dat het de moeite waard is om vol te houden, je doet het voor een groter doel waar je snel de eerste vruchten van gaat plukken. Houd er rekening mee dat je je de eerste dagen een soort van ‘katerig’ kan voelen: vermoeidheid, hoofdpijn, onrust en prikkelbaarheid zijn volstrekt normaal.
Alcohol lost niets op
Voor veel mensen is de derde dag de moeilijkste. Dit is het moment waarop de alcohol uit je lichaam is verdwenen en dit gevolgd kan worden door symptomen als problemen met slapen, angst, onrust en humeurigheid. Zorg er als eerste voor dat je voldoende water drinkt en doe het zo mogelijk rustig aan. Geef je lichaam en geest de tijd om te herstellen. En als het verlangen naar alcohol opkomt bedenk je dan dat een glas alcohol dit niet oplost. Het enige wat het doet is dat je weer aanlandt op dag 1 waardoor je alle stappen opnieuw moet gaan doorlopen.
Het goede nieuws
Gelukkig is er ook goed nieuws! Binnen 12 na je laatste glas alcohol stabiliseert je bloedsuikerspiegel en op de tweede dag starten je lever, hersenen, hart en huid al met hun herstelproces. Rond dat 4 verminderen de meeste fysieke symptomen, op dag 5 voelen veel mensen zich al een heel stuk beter en tegen het einde van de week is de magie begonnen!
De eerste fysieke voordelen
Aan het einde van de eerste alcoholvrije week begint de slaap zich bij de meeste mensen zich alweer te reguleren: het aantal REM-slaapcycli neemt toe (van 1-2 als je alcohol drinkt naar de gewenste en helende 5-6). En omdat je lichaam niet meer zo uitgedroogd is (door het wegvallen van de alcohol en omdat je meer water drinkt) heb je minder last van hoofdpijn, voel je je minder vermoeid en je huid zal al meer stralen.
Nog een voordeel
Een ander voordeel is dat je je eerste geld al hebt uitgespaard. Neem eens rustig de tijd om uit te rekenen hoeveel geld je deze eerste week al hebt bespaard. En neem hierbij alle uitgaven mee! De drankjes op het terras, de flessen wijn die je bij de supermarkt of de slijter koopt, maar denk ook eens aan de vaak impulsieve uitgaven die je doet als je onder invloed bent. Misschien is het een leuk idee om het geld dat je deze 30 dagen uitspaart apart te zetten en jezelf met iets leuks beloond aan het einde van de rit.
Toch ook een waarschuwing
Mensen die een zware en fysieke afhankelijkheid hebben van alcohol kan het gevaarlijk zijn om plotseling te stoppen met drinken. Het gaat maar over een klein deel van de mensen die overmatig drinken maar ik wil het iedereen toch op zijn hart drukken om voorzichtig te zijn.
Als je een of meer van de volgende symptomen ervaart tijdens deze eerste dagen van niet drinken – of als je bekend bent met deze symptomen van eerdere stoppogingen – dan bestaat de kans dat je fysiek afhankelijk bent en dan mag je niet plotseling stopen met drinken zonder dit te overleggen met een arts: toeval/flauwte, beven, overmatig zweten, hallucinaties, ernstige sombere gevoelens, verwarring, hoge hartslag/bloeddruk of braken.
Als je deze symptomen ervaart dan betekent dat niet dat je niet zou kunne stoppen met drinken, maar dan is het belangrijk dat je dit doet in overleg en samen met een professional om dit op een veilige manier te kunnen doen.
Wat kan je de tweede alcoholvrije week verwachten?
Vier je overwinningen
In deze tweede week heb je al een heel aantal ‘eerste keren’ doorstaan. De eerste alcoholvrije dag, het eerste alcoholvrije weekend, je eerste alcoholvrije week. En wellicht een eerste alcoholvrije etentje, borrel of ander uitje. Sta hierbij stil en vier je overwinningen! Wees trots en erken dat jij het kan.
Laat je niet verleiden
Fysiek wordt het vanaf dit punt echt makkelijker. Rond de tiende dag heeft echt alle alcohol je systeem verlaten. Je lichaam heeft daarmee zijn natuurlijke evenwicht (of homeostase) weten te hervinden. Maar één enkel glas alcohol verstoort deze balans alweer en daarom is het belangrijk dat je je bewust bent en blijft dat drinken niets oplost.
Veel mensen drinken als we ons gestrest voelen, maar we houden er ook van als we ons sterk en goed voelen. Mogelijk ervaar je deze positieve gevoelens in deze week en ben je dan bewust van het feit dat juist deze euforische gevoelens ook een grote trigger kunnen zijn. Je wil dat dat gevoel vasthouden en denkt dat met alcohol te kunnen bewerkstelligen.
Maar feit is dat alcohol je slechts 20 minuten een ‘goed’ gevoel geeft, de uren daarna gaat je lichaam weer in de overdrive om de alcohol onschadelijk te maken, met alle gevolgen van dien voor dat fijne en positieve gevoel. Laat je dus niet verleiden, ook niet door het positieve gevoel dat je inmiddels hebt weten te bereiken.
Uitdagingen
Andere uitdagingen waar je in deze week tegenaan kan lopen zijn gevoelens als zucht naar alcohol, onrust en prikkelbaarheid. Dit is heel normaal en het kan ook zijn dat je wordt getrakteerd op bizarre en levendige dromen, met of zonder hoofdrol voor alcohol. Schrik er niet van, het hoort er allemaal bij.
Diepere lagen van herstel
Achter de schermen is je lichaam nog keihard aan het werk, vergis je daar niet in. Misschien merk je er aan de oppervlakte niet veel van maar er gebeurt wel degelijk van alles! Je maag en je lever zijn volop aan het herstellen en misschien merk je ook al dat je gewicht aan het verliezen bent en dat je gezicht er een stuk minder opgeblazen uitziet. Het is echt bizar hoe snel ons lichaam en ons brein herstellen als we er goed voor zorgen. En vergeet niet: je bent pas op de helft van de alcoholvrije periode!
Je hoeft het niet alleen te doen
Wat voor veel mensen heel goed werkt is het zoeken van steun bij anderen. Het is nogal wat waar je doorheen gaat en in je eentje is dat nou eenmaal een stuk moeilijker. Als je jouw ervaringen kan delen met anderen die zich op hetzelfde pad bevinden als jij dan laat het je ook meteen beseffen dat je niet alleen bent, dat is al helemaal een fijne manier om deze alcoholvrije periode te ervaren.
Wat staat je in de derde week zonder alcohol te wachten?
Het licht gaat schijnen
Het zou zo maar kunnen dat je in deze week gaat ervaren dat het leven lichter wordt. Je voelt je (letterlijk en figuurlijk) lichter en dat ga je dan ook uitstralen. Misschien spreken mensen je er zelfs op aan.
Het wordt makkelijker
Niet drinken wordt in deze week voor veel mensen makkelijker, op sommige momenten misschien zelfs moeiteloos. Als je nieuwe kennis over alcohol opdoet word je je een stuk bewuster van de rol van alcohol in jouw leven en ervaar je iedere dag hoe goed je je voelt zonder de impact van alcohol. Je zal gaan merken dat je helderder kan denken, dat je beter slaapt en dat de focus op alcohol minder wordt.
Bakken aan energie
De kans is groot dat je je in deze week ook een stuk energieker gaat voelen. Misschien word je wakker vóór de wekker gaat en heb je gewoon zin om te gaan sporten. Je lichaam en je brein voelen zich sterk en positief omdat ze niet langer iedere keer hoeven te herstellen van al die alcohol.
Deze toegenomen energie kan worden veroorzaakt door een betere doorbloeding. Al na een paar weken minder drinken verlaag je je bloeddruk en reduceer je je kansen op allerlei hart- en vaatziekten al flink.
Genieten van je eten
En misschien merk je dat je een veel duidelijkere en sterkere smaak gaat krijgen. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat als we regelmatig alcohol drinken dit een negatieve invloed heeft op hoe we smaken ervaren. Smaakpapillen vernieuwen zich iedere paar weken en daarom ben je na een paar weken zonder alcohol in staat om meer te genieten van de verschillende smaken van voedsel. Hoe ironisch is dit eigenlijk als we bedenken hoeveel belang we hechten aan de combinatie van wijn en spijs….
Behoefte aan suiker
En als we het dan toch over eten hebben, de kans is ook groot dat je in deze periode te kampen krijgt met een groter verlangen naar zoetigheid. En ook dat is heel gebruikelijk. Suiker maakt – net als alcohol – een grote hoeveelheid dopamine vrij en omdat we de dopamine niet meer krijgen via de alcohol, kan het zijn dat ons lichaam dit gaat zoeken in dopamine-vervangers zoal suiker.
Het goede nieuws is dat je deze dopamine ook kan vrijmaken door andere – veel gezondere – dingen als meditatie, lichaamsbeweging, luisteren naar favoriete muziek, dansen, lachen, een lekkere maaltijd en seks. Als je er maar voor openstaat is het verbazingwekkend hoeveel alledaagse dingen we tot onze beschikking hebben die ons ook een hoop plezier en voldoening geven.
En last but not least – de vierde week zonder alcohol
Het einde is in zicht
Het einde van de 30 dagen komt in zicht, wees niet verbaasd als triggers, vermoeidheid of gevoelens van onrust zo af en toe toch nog de kop blijven opsteken. Ook dat is volkomen normaal en geen reden tot ongerustheid.
De impact van associatie
De verlangens die we ervaren komen veelal voort uit associatie – fysiek of mentaal – die we in ons onderbewuste hebben gecreëerd op basis van eerdere ervaringen. Zo ook de verlangens naar alcohol.
Wat heb je in werkelijkheid nodig?
Je hebt inmiddels geleerd dat alcohol niet het antwoord is op dat waar je in werkelijkheid naar verlangt. Je weet hoe je vanuit een nieuwsgierige houding kan gaan verkennen waar je verlangen vandaan komt, wat het betekent en wat je in werkelijkheid nodig hebt.
Veerkracht en zijn bij wat is
En in alle eerlijkheid, íedereen is wel eens moe, onrustig of prikkelbaar. Ongeacht of je wel of geen alcohol drinkt, deze gevoelens horen erbij. Zo gauw jij ziet dat dat alcohol niet het antwoord op jouw vragen, ontwikkel je veerkracht en het vermogen om in harmonie aanwezig te zijn bij wat er nú is.
En hoe dan verder?
Je komt nu op het punt waarop je jezelf langzaam de vraag kan gaan stellen wat je na deze 30 dagen wil gaan doen. Start met het opmaken van een eerlijke balans van dat wat deze periode je heeft opgeleverd. En bedenk vervolgens welke rol jij bereid bent om alcohol na deze 30 dagen weer te geven. Ga je weer drinken? Heb je dan plannen voor hoeveel en wanneer je wilt gaan drinken? Geloof jij dat matig drinken een reële optie is voor je? En als je besluit om ook na deze 30 dagen niet te gaan drinken, hoe ga je dat dan aanpakken?
En vooropgesteld: er zijn geen regels, het is jouw leven en jij bepaalt hoe jij dat leeft. Maar jij beschikt na deze 30 dagen wel over de controle over de keuze die je gaat maken. En deze keuze hoeft ook geen definitieve keuze te zijn. Jij bent de baas. Het gaat er vooral om dat jij je goed voelt bij de keuze die jij maakt, hoe die er ook uit ziet.
Een samenvatting van de effecten van 30 alcoholvrije dagen
Omdat het soms heel fijn kan zijn om het zwart op wit te zien geef ik je hier een opsomming van de effecten van 30 dagen niet drinken, waarbij ik ongetwijfeld nog niet eens volledig ben.
Fysieke effecten
- Lagere bloeddruk en hartslag
- Lager cholesterol
- Herstellende leverfuncties
- Verbeterd slaappatroon
- Versterkt immuunsysteem
- Meer energie
- …
Mentale effecten
- Minder angstgevoelens
- Vrolijker en positiever
- Meer focus
- Meer zelfvertrouwen
- Meer zelfcompassie
- …
En ook in andere delen van je leven brengt niet alcohol drinken voordelen. Denk bijvoorbeeld aan
- Verbeterde financiën
- Verbeterde productiviteit
- Herstel van relaties
- Kwaliteit van je beslissingen neemt toe
- …
Het is werkelijk onmogelijk om álle voordelen op te sommen en de ervaring is voor iedereen persoonlijk en uniek. Maar ik heb nog nooit iemand horen zeggen dat ze spijt hebben van een pauze van alcohol…