Ja dûh…
Als je mij deze vraag een paar jaar geleden had gesteld dan was mijn antwoord geweest: géén alcohol drinken natuurlijk!
Ik dacht dus ook dat de oplossing voor mijn alcoholprobleem lag in het stoppen ermee. Simpel, toch?
Geen verslaving in het ratten pretpark
Onderzoeken uit de jaren 70 van de vorige eeuw door Dr. Bruce Alexander laten een ander en genuanceerder licht schijnen op deze kwestie.
In dit onderzoek raakten ratten, die in hun eentje werden opgesloten met de keuze uit of schoon water of water vermengd met een verslavend middel, allemaal verslaafd. Maar als de ratten gezamenlijk werden gehouden, op een plek waar er van alles te doen was, als een soort van ratten pretpark, dan gaven ze állemaal de voorkeur aan het schone water en raakte er geen enkele verslaafd.
En laat er geen misverstanden bestaan, ik ben allesbehalve een voorstander van onderzoek met dieren, maar de uitkomst ervan is naar mijn mening zo relevant dat ik je er toch over wilde vertellen. En mocht je denken dat ratten geen goede afspiegeling zijn van de menselijke aard, dan is het goed te weten dat de genetische, biologische en gedragskenmerken van ratten sterke overeenkomsten hebben met die van de mens, waardoor het juist uitstekende proefpersonen zijn, los van de ethische discussie daarover.
Mensen hebben mensen nodig
In een Ted talk uit 2015 gaat Johann Hari door op dit onderzoek en besluit zijn verhaal met de woorden:
The opposite of addiction is not sobriety,
the opposite of addiction is connection
Mensen hebben een natuurlijk verlangen naar verbinding en contact. Het zit in onze natuur om het gezelschap van andere mensen te zoeken. Bij veel mensen die een verslaving ontwikkelen gaat er iets mis op dat vlak van verbinding.
Er wordt ook steeds meer bekend over het belang van een juiste hechting vanaf het moment dat we geboren worden. Onze ontwikkeling (op emotioneel, intellectueel, fysiek en spiritueel vlak) wordt voor een belangrijk deel bepaald door die hechting en verbinding die we ervaren.
Als je geïnteresseerd bent in dit onderwerp, dan verwijs ik je ook door naar het Instagram account van the.holistic.psychologist, van dr. Nicole LePera. Regelmatig lees ik bij haar berichten die me mijn adem benemen, omdat ze zó binnenkomen. Omdat ik er zoveel herkenning en daardoor ook erkenning door ervaar. De manier waarop zij deelt over de impact van gebeurtenissen in onze jeugd op ons latere gedrag en overlevingsmechanismen is voor mij helend.
Mijn eigen ervaring
In mijn eigen reis van herstel heb ik het belang van verbinding aan den lijve ondervonden. Ik ben gaan inzien dat ik in mijn jeugd een aantal essentiële dingen heb gemist die ertoe hebben geleid dat ik niet in staat was mezelf écht te verbinden met anderen. Alcohol werd voor mij dé manier omdat grote gat te vullen, want ik had dat verlangen naar die verbinding uiteraard wel, net als ieder mens.
Het oneigenlijke gebruik van alcohol resulteerde in een verslaving, dat snap ik daardoor dus weer een stukje beter. Mijn verslaving zorgde er vervolgens voor dat ik nog meer een einzelgänger werd. Ik verstopte me áltijd, was nooit ergens 100% Nanja.
Op een gegeven moment hechtte ik meer waarde aan alcohol dan aan mensen. Dat vind ik lastig en pijnlijk om toe te geven, maar het is wel de waarheid.
Laten we elkaar ontmoeten
Wat ik met het bovenstaande heb willen duidelijk maken, is dat in het herstel van een verslaving (of afhankelijkheid als je het woord verslaving te heftig vindt) contact met anderen echt essentieel is.
Dat concludeert Johann Hari, het is mijn eigen ervaring en ik zie het iedere dag om mij heen. En dat gaat om verbinding met mensen in zijn algemeenheid, maar ook zeker met mensen die zelf weten wat het is om verslaafd te zijn (geweest).
Het is ongekend hoeveel warmte, begrip, steun en troost eruit gaat van kunnen luisteren naar en praten met mensen die aan een half woord genoeg hebben. Je leert zelf dat je niet de enige bent (in plaats van dat ik dat tegen je vertel). Dat er andere mensen zijn die worstelen zoals jij dat doet. Andere mensen die net als jij op zoek zijn naar antwoorden, hoop, vertrouwen, lichtheid en niet te vergeten een flinke dosis humor.
Daar wil ik een bijdrage aan leveren en om die reden ben ik gestart met een (besloten) over invloed community op Facebook.
Iedereen die nieuwsgierig is naar wat een leven zonder (of minder) alcohol hem of haar kan brengen is van harte welkom om zich daarvoor aan te melden. Er gelden uiteraard regels ten aanzien van vertrouwelijkheid en respect en daar zal ik persoonlijk ook streng op handhaven, want veiligheid staat voorop en er is nul ruimte voor oordeel.
Laten we elkaar daar ontmoeten en op een positieve manier stimuleren, motiveren en inspireren. We staan er niet alleen voor en samen staan we zoveel sterker!
Ben je geïnteresseerd en wil je pionier zijn (want ik ben letterlijk net gestart) stuur me dan een email op nanja@over-invloed.nl, dan voeg ik je toe.