Een leven zonder alcohol kan onmogelijk leuk en gezellig zijn, toch?

Feestjes zonder alcohol – ik bleef liever thuis.

Ik heb talloze pogingen gedaan om te stoppen met alcohol. Deze belofte deed ik keer op keer aan mijzelf, maar ook aan mijn vriend (nu man) Bas. Als we in die tijd naar een feestje gingen dan voelde ik me verplicht me aan die belofte te houden. Want een belofte aan mezelf kon ik nog wel breken maar om dat naar hem te doen, dat was een stuk lastiger. Dat paste niet bij mijn persoonlijkheid van het ‘altijd goed’ moeten doen. 

Ik herinner me verschillende feestjes waar ik met grote tegenzin naar toe ging. Iedereen om mij heen “mocht” drinken. Ik niet en dat voelde oneerlijk en wekte een hoop zelfmedelijden in mij op. Ik kon me werkelijk niet voorstellen hoe een feestje gezellig kon zijn zonder het effect van wijn. Als ik toen de keuze had gehad was ik net zo lief thuisgebleven. Wat was het nut als ik toch niet kon drinken? Terugkijkend realiseer ik me dat ik alcohol ongekend veel macht gaf en  op een bijzonder voetstuk plaatste.

De self fulfilling prophecy van mijn overtuiging

En omdat ik zo dacht, werd dat natuurlijk ook werkelijkheid – als een self fulfilling prophecy. Ik voelde me onzeker, ongemakkelijk en mijn humeur daalde vaak tot onder het nulpunt. 

Maar wat ik nu kan zien is dat ook toen de avonden echt niet allemaal ongezellig bleven. Dat het ook in die tijd beter werd als ik in staat bleek om mijn gefixeerdheid los te laten. Als ik aan de praat raakte met iemand waardoor ik gewoon vergat dat ik eigenlijk zielig en humeurig was en de avond toch een gezellige wending kreeg. 

Deze positieve ervaringen zou ik in die tijd nooit hebben gehad als ik niet had beloofd aan Bas dat ik niet zou drinken. Dan was de belofte aan mijzelf na het eerste ellendige kwartier gesneuveld en had ik mezelf een flink glas wijn laten inschenken.

Loslaten van de fixatie op alcohol

Wat dus interessant is aan deze ervaringen is, dat het leuk en gezellig werd vanaf het moment dat ik mijn fixatie losliet. Het was de overtuiging – dat het toch wel niet gezellig zou worden – die ervoor zorgde dat het niet gezellig werd. 

Toen ik jaren later écht stopte met het drinken van alcohol en ik met wat afstand kon kijken naar mijn oude manier van denken en doen viel dat kwartje. Ik twijfelde tot dan toe geen moment aan mijn overtuiging en wist zeker dat alcohol belangrijk was om het gezellig te hebben. 

Ik werd nieuwsgierig naar wat er zich bevindt aan die andere kant van een leven gevuld en gedomineerd door alcohol. En die overtuiging bleek totaal niet te kloppen. Die nieuwsgierigheid bleek de sleutel. Zet een bril van nieuwsgierigheid op en laat je vooringenomenheid over hoe iets gaat worden thuis. 

Mijn eerste ervaring met mijn nieuwsgierige bril

Het eerste feestje waar ik na dat inzicht naar toe ging was de 40-jarige verjaardag van een goede vriendin. Samen met ongeveer 10 andere vriendinnen (die ik lang niet allemaal goed kende) verrasten we haar in een restaurant. Ik vond het spannend, maar ik heb echt een geweldige avond gehad.

Terwijl ik me op de avond voorbereidde nam ik een bewust besluit dat ik niet zou drinken die avond en dat ik de avond zou beschouwen als een experiment. Ik ging er open en zonder verwachtingen in.

En heel grappig, ik merkte al snel dat geen van de dames zich bezighield met wat ik dronk. En dat de sfeer er al goed in zat toen we luidkeels zongen voor de totaal overrompelde jarige. Dat er meer dan genoeg gespreksstof was en ik me echt onderdeel voelde van de groep. Wat was dit een positieve ervaring die ik mogelijk had gemaakt door die nieuwe houding van nieuwsgierigheid. 

Die eerste keer is de moeilijkste – daarna wordt het makkelijker

Sindsdien heb ik ervaren dat ‘eerste keren’ spannend zijn. Al die eerste keren dat je iets onderneemt zonder alcohol te drinken, vragen een extra inspanning. Je neemt een besluit en zet je nieuwsgierige bril op je neus. 

Wat ik ook heb ervaren is dat de tweede keer en zeker de derde keer een stuk makkelijker worden. Omdat ik wist dat ik het kon en daardoor meer vertrouwen had in mijzelf. En met de ervaringen dat het leven ook zónder alcohol leuk en gezellig kan zijn veranderde voor mij alles.

De alcohol zelf zorgt ervoor dat je minder plezier haalt uit alles wat je doet… 

Alcohol zorgt voor een heel aantal reacties in je hersenen. Dit doen alle verslavende middelen. En hier valt heel veel over te zeggen. Voor nu beperk ik me tot te zeggen dat het drinken van alcohol ervoor zorgt dat je op termijn steeds minder plezier ervaart uit álle andere dingen die je onderneemt. En zelfs drinken wordt ook steeds minder leuk door onder invloed van de reacties in je hersenen. 

Gun jezelf (weer) de ervaring van oprecht plezier. Sta niet langer toe dat een verslavend middel jouw ervaringen die het leven de moeite waard maken steeds verder dempen. 

Word nieuwsgierig. Geef dat wat je gaat doen zonder alcohol minimaal drie keer een kans. Want zoals gezegd, de eerste keer kan het nog best lastig zijn, maar de volgende keren wordt het al anders en makkelijker. Mijn eigen ervaring is dat het leven, in écht alles een stuk leuker en gezelliger wordt. En dat kan het voor jou ook zijn, als je de moed hebt om het ongemak van de eerste ervaringen aan te gaan.

p.s. ben jij benieuwd hoe een leven zonder alcohol er voor jou kan uitzien? Stuur me gerust een bericht op nanja@over-invloed.nl of laat een bericht achter op de contactpagina. Ik vertel je heel graag meer. 

 

Nanja

Nanja

Het is mijn persoonlijke missie om anderen, die net als ik tot voor kort, worstelen met de hoeveelheid alcohol die zij drinken, te informeren, inspireren en motiveren om een leven te leiden in vrijheid van alcohol.

Freebie

Download mijn gratis white paper

Waarom kan ik niet drinken zoals
anderen dat lijken te kunnen?

Boordevol inzichten die ik graag had gehad toen ik klaar was met alcohol, maar alcohol nog niet met mij….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Over Invloed Herstelcoaching draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches